Ik kan genieten van de albums van Van Morrison, maar in alle eerlijkheid waren zijn albums vanaf medio jaren ’70 en de jaren ’80 niet consistent. Natuurlijk stonden er op elk album wel goed liedjes, maar evenzo mindere tot zelfs zwakke. De uitzondering die in deze periode de regel bevestigde was Into The Music uit 1979.

En toen kwam hij met Poetic Champions Compose (1987); het album kreeg veel negatieve kritieken, maar in mijn oren behoort het tot zijn allerbeste werk. Alleen de opener al: Spanish Steps met Morrison op de alt-saxofoon. Geen tekst, maar direct wordt de sfeer van het album bepaald. Heerlijke (mee)slepende muziek met een vleugje jazz. Sommigen noemden het muziek voor bij het tafelen en typerend voor de artistieke dip van The Belfast Cowboy, maar zijn oeuvre liep al nooit over van uptempo nummers. In een interview uit 1987 (dat overigens verdacht veel weg had van een bezoek aan de tandarts van Van the Man) vertelde hij dat het oorspronkelijk een instrumentaal jazz-album zou worden, maar na drie nummers wilde hij toch ook iets zingen.

Psychologists will tell you that artists have to be in a state of despair before they produce great work, but I don’t think that… In my case I know it doesn’t create better work. I produce better work if I’m content. I can’t create that feeling if I’m in a state of conflict.

Hij moet heel erg tevreden met zichzelf geweest zijn, want het is een onderschatte parel in zijn oeuvre. Did Ye Get Healed heeft alles om een jazzklassieker te worden. Queen Of The Slipstream, I Forgot That Love Existed en Someone Like You zijn drie liefdesliedjes, die tot op de dag van vandaag tijdloos klinken. De laatste is zelfs de basis van zijn latere hit Have I Told You Lately, maar Someone Like You is de ultieme liefdesverklaring. Zelfs de veteraan en crooner Paul Anka opende met zijn kersverse bruid de dansvloer op dit nummer (oktober 2016).

I’ve been searching a long time
For someone exactly like you
I’ve been traveling all around the world
Waiting for you to come through.
Someone like you makes it
All worth while
Someone like you keeps me satisfied.
Someone exactly like you.

Someone Like You werd ook in de film Bridget Jones’ Dairy gebruikt, maar in een verschrikkelijke coverversie van Dina Carroll. En dat was overigens niet de enige blunder op die soundtrack: de covers van All By Myself en I’m Every Woman waren evenzo slecht. It’s Raining Men werd dan nog wel een hit in de uitvoering van Geri Halliwell, maar komt niet in de buurt van het explosieve origineel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.