Dit is de tweede keer dat zijn dood in het nieuws komt. De eerste keer was tijdens de gevolgen van de orkaan Katrina rond New Orleans in augustus 2005. Fats Domino besloot – ondanks waarschuwingen – in zijn huis te blijven vanwege de zwakke gezondheid van zijn vrouw. Het huis stond in een gebied dat te maken had met zware overstromingen. Iemand dacht dat hij overleden was en schreef ‘RIP Fats. You will be missed’ op zijn huis. Voorbarig, zoals later zou blijken, maar het duurde bijna een week, voordat de Domino’s gered zijn.

Antoine Domino  Jr. begon zijn carrière in 1947 als pianist in de Solid Senders. De bandleider gaf hem de bijnaam, omdat zijn stijl van spelen op die van beroemde pianisten Fats Waller en Fats Pichon leek; het heeft dus niets met zijn corpulentie te maken. 1949 kwam hij met zijn eerste single The Fat Man en scoorde hiermee gelijk een #2 hit in de R&B lijst; de plaat ging in tien dagen 10.000 over de toonbank in New Orleans en in 1953 passeerde het de miljoen verkopen. Tot 1964 had hij elk jaar meerdere grote hits, maar daarna werd het beduidend minder. Het overgrote merendeel van zijn platen zijn door hem en Dave Bartholomew gecomponeerd.

Zijn bekendste plaat is ongetwijfeld Blueberry Hill, dat in Nederland in zowel 1956 als in 1976 een kanjer van een hit is geweest, maar ironisch genoeg is dit een cover (van de Gene Autry versie uit 1940). Blueberry Hill is ook door anderen veelvuldig gecovered, maar Fats kan wel stellen dat hij de meest populaire versie heeft gemaakt.

In 1991 en 1992 gaf Fats een concert in Ahoy en ik kon gelukkig nog kaartjes bemachtigen om deze legende te kunnen zien. Hij kwam met zijn hele begeleidingsband en natuurlijk kwamen zijn bekende liedjes voorbij, maar het hele concert ademde rock en roll. Fats trakteerde de toehoorders op een vlammende set en duwde met zijn dikke buik de piano over het podium. Ik heb lang moeten zoeken, maar heb uiteindelijk (op een zeer obscuur label) een liveconcert met een goede geluidskwaliteit van hem kunnen vinden dat dezelfde energie en spanning uitstraalde.

Afscheid nemen bestaat niet, zoals een bekende Itailiaans-Nederlandstalige zanger al eens de ether in slingerde. Dit gaat zeer zeker op voor Fats Domino. Talloze hits en talloze optredens over de gehele wereld. Hij wordt gezien als de grondlegger van de New Orleans rock & roll en zijn allereerste opname, The Fat Man, is rock & roll lang voordat deze muziekstroming het daglicht zag.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.