Ouderdom komt met gebreken. De gewrichten en spieren zijn niet meer zo soepel. ’s Ochtends opstarten duurt langer, zelfs met de choke (koffie). De tijd van opstaan en direct actie behoren tot het verleden. Met krakende knieën naar de badkamer.

Haagse Hans Vandenburg behoort tot deze categorie. Qua leeftijd; ik weet tenslotte niets van zijn lichamelijke gesteldheid anders dat hij kaal is. Maar om te zeggen dat hij zijn dagen in de luie stoel slijt….nee. Hij kan het lonken niet laten. Ik bedoel wederom niet de amoureuze kant, maar als een Nikkelen Nelis blijft hij muziek maken zonder de ‘backing’ van de platenmaatschappijen. Die komen pas in beweging wanneer ze zeker weten dat ze hun investering gaan terug verdienen.

In 2015 kwam hij met Dig It Yourself en hij treedt nog regelmatig op met leeftijdgenoten Jan Obbeek en Johan Fransen. En nog is de koek niet op, want het aanhoudende gerucht dat er een nieuw Gruppo Sportivo-album komt is inmiddels bevestigd. Een duidelijk gevalletje dat hij nog niet achter de geraniums te vinden is.

Onlangs heeft hij met enkele andere senioren de Bloedverdunners opgestart om de nadelen van het ouderdom, zoals een kunstgebit en een gebrekkig geheugen, te bezingen. Over de voortschrijdende aftakeling van het vege lijf en de gedachte aan de onvermijdelijke reis naar het Grote Niets. Het hoofd bieden met muziek en misschien nog heel even Pierlala een hak te zetten, terwijl de vriendengroep langzaam uitdunt. De uitvoerende band heeft een behoorlijk aantal kwalen onder de leden, wat een voorwaarde van Hans was om überhaupt in de band te mogen spelen. Alle vijf hebben onder andere COPD, reuma, een stoma, ontstoken eczeem, dikke enkels, jicht, aambeien, staar, moeilijke voeten en hartritmestoornissen, al dan niet op hetzelfde moment.

Het album heet Ongezonde Dosis Humor en bevat vijf ziekelijk goede liedjes met ondersteuning van onder andere de Bloedpropjes (Franka Janssen en Monique Jungslager) en saxofonist Wouter Kiers. En dat allemaal uitsluitend op USB-stick  (met veel extra’s) om de kosten te drukken. Ja, ook de simpele dingen gaan niet meer zo gemakkelijk……. Boem Boem Boem Boem, Er Lag Een Man, Hoe Maak Je Van Een Mug Een Olifant, Ah Oh Wee en Laat Mij Nog Maar FF Staan.
Neem er de tijd voor; het zijn leuke woordspelingen. Maar niet te lang, want de tijd is niet in het voordeel van de Bloedverdunners. Gauw dus even Hans Vandenburg gecontacteerd.

Waarom toch die drang om tot het gaatje door te gaan? Ik ben een ondergewaardeerd mietje.nl

Waarom een Nederlandstalig album over ouderdom? Het is een EP op USB stick. Van een heel album van de Bloedverdunners zal voorlopig geen sprake zijn. Nederlandstalig omdat ik daar eigenlijk het best in ben. Het is een nieuw genre nieuw leef ©®  Ik word zelf geconfronteerd met wat kwalen en probeer daar relativerend en met humor tegen aan te kijken. Misschien dat magere Hein dat tijdelijk als een hindernis ziet zo’n vrolijke bejaarde te grazen te nemen.

Het album is op één binnen gekomen in de USB Top 3. Dat smaakt naar meer. Komt er nog een project met de Bloedverdunners? Nee, dit was het en ik heb zitten koekelen, maar de USB top 3 bestaat niet…  (Dit was ter controle van Hans’ scherpte door de schrijver van deze blog en een mislukte poging tot humor).

Wanneer zal het album op YouTube en Spotify te vinden zijn? Voorlopig hebben de kopers van de stick een uniek item in handen. Misschien dat volgend jaar Ongezonde Dosis Humor op Spotify verschijnt. Op YouTube staan er al twee clips, die van Laat Mij Nog Maar FF Staan en Boemboemboemboem! (de cardio versie) en van de eerste is een tweede clip gedraaid, die alleen op de stick te vinden is.

Staan er optredens in bejaardenhuizen op het programma? Nee en ook niet (zelfs niet) bij omroep Max. Wel een releasebreukparty met een bevriende band in het voorprogramma ergens in Den Haag. De datum moet nog worden geprikt bij het ter perse gaan van dit vragenvuurtje.

Ten leste, wanneer mogen we het nieuwe album van Gruppo Sportivo verwachten? Ook weer op je eigen label My First Step Records? Gruppo heeft 3 weekenden in oktober gepland voor de eerste opnames. Verder wordt er doorgezocht naar sponsors (we hebben er al twee met helaas net te krappe beurzen) en start er in oktober een crowdfundactie via voordekunst.nl om het vinyl album te kunnen bekostigen. We hebben een maatschappij die het album alleen digitaal gaat releasen en promoten (helemaal 2018), maar ik weet dat de Sportivo fans graag weer iets mooi fysieks in handen willen hebben. Vandaar die hippe bedelactie via voordekunst. Uiteindelijk zal het album voorjaar 2018 uitkomen en wordt er een promotietourtje aangeplakt, zodat we zolang het duurt nog ff meer levend dan dood te aanschouwen zijn. Oh, excuus, dat is meer bloedverdunners humor.

Hoe dan ook, wees gewaarschuwd. Laat Mij Nog Maar FF Staan heeft de eigenschap stiekem in het hoofd te kruipen om zich daar de komende tijd als een hardnekkig virus te nestelen. Er is een kuur in de vorm van een (USB) pilletje, dat uitsluitend via Hans te bestellen is.

De Bloedverdunners. Alweer een hard chique idee van Hans V.!

Foto: René Bom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.