De dagen worden korter, de nachten langer en de kerstmannen staan inmiddels alweer in de winkel. Een mooi moment om dit liedje eens in de schijnwerpers te zetten. Het wordt namelijk vaak onterecht als kerstplaat gezien en ik begrijp het ook wel: de muziek heeft wat stichtelijks. Het aanzwellende, steeds bombastischer wordende arrangement, het kerkorgel, de meerstemmige zang. En dat, in combinatie met de tekst, zou je inderdaad kunnen doen vermoeden dat het hier om een kerstnummer gaat:

Jesus came down from Heaven to earth
The People said it was a virgin birth

He told great stories of the Lord
And said he was the saviour of us all

In hun eigen ‘fanzine’ vertelden de mannen van Barclay James Harvest in 1994 echter dat het niets te maken heeft met deze christelijke feestdag. Het gaat over drugsmisbruik, en de band trekt in de plaat de vergelijking met het spirituele ‘high’ dat het geloof je volgens hen brengt. Schrijver John Lees, ook gitarist van de band, droeg het nummer op aan muzikale helden als Jimi Hendrix en Janis Joplin, die het leven lieten door de drugs.

Het werd een van hun grootste hits in Duitsland, waar het bijbehorende album, Gone To Earth, ook nog eens liefst 197 weken in de charts was te vinden. En daarmee geldt het daar als een van de langst genoteerde platen ooit. In ons land kwamen ze niet eens in de búúrt van een dergelijk record. Ze hadden in 1976 een top 10-hit gehad met Titles, dat nagenoeg volledig uit Beatles-songtitels bestaat. Een briljante creatieve vondst natuurlijk, die tot 2015 ook steeds in de Lijst der Lijsten terug te vinden was.

Maar dat was het… De opvolger van die plaat, Life Is For Living, kwam niet verder dan de Tipparade en van het in Duitsland zo geroemde album haalde geen enkele single de Nederlandse hitparade. Ook Hymn vinden we dus niet terug in de annalen van de Nederlandse Top 40.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.