Het lied stond al een tijdje in mijn lijst om te zijner tijd een blog aan te wagen. Heerlijke fusion door een eigenwijze groep uit Groningen: Solution. Normaal gesproken ga ik dan graven op het internet op zoek naar leuke weetjes en anekdotes, maar aangezien zanger/bassist/componist Guus Willemse op onze uitnodiging is ingegaan om bij Ondergewaardeerde Liedjes regelmatig te bloggen ga ik maar direct naar de bron.

Chappaqua staat op het album Cordon Blue, dat na drie en half jaar stilte uitkwam. Waarom duurde  het zo lang? We hadden een collectieve creativiteitscrisis. Welke richting wilden we inslaan? We hebben altijd kwaliteit boven commercieel succes gesteld, wat door de platenmaatschappij niet in dank werd afgenomen. We zijn in deze tijd wel blijven optreden, omdat we ook nog prima materiaal hadden dat niet op de eerste twee albums terecht was gekomen.

Cordon Blue werd in Wales opgenomen. Hoe is dat verlopen? Top-producer Gus Dudgeon had via een omweg tapes van Solution gehoord en was zéér geintereseerd geraakt. Na enige tijd bleek Gus Dudgeon graag met de band op te willen nemen en werd een contract getekend met de splinternieuwe platenmaatschappij Rocket, waarvan Gus één van de vier directeuren was. De andere drie directieleden waren Elton John, zijn tektsschrijver Bernie Taupin en zijn manager John Reed. We kregen alle tijd en ruimte om de nieuwe songs uit te werken en op te nemen. Kosten noch moeite werden gespaard en menigmaal werden diverse instrumenten uit omliggende muziekwinkels gehuurd om uit te proberen.

Waarom is voor de naam Cordon Blue gekozen? Onder de luxe omstandigeden behoort ook de mate en kwaliteit van de catering. Een vrouwelijke kok was gedurende de gehele opname tijd aanwezig en maakte elke dag een onwaarschijnlijk diner. Omdat zij haar opleiding had genoten aan Le Cordon Bleu Coocking School in Parijs, was de naam van het album al snel gevonden!

Het openingsnummer is Chappaqua. Wat is de inspiratie geweest voor dit instrumentale nummer? 1972: samen met wereldacts op het grootste 24-uurs popfestival tot dat ogenblik, Ahoy Rotterdam. We stonden met Colosseum, Everly Brothers, Jeff Beck, Soft Machine, Incredible Stringband, Fairport Convention, Osibisa, Caravan en anderen op één podium, dat zó groot was dat we er op verzopen. We bleken de enige Nederlandse act te zijn, omdat Living Blues en Brainbox afgezegd hadden. Waarom? Geen idee!

Leuk man….onvergetelijke middag, avond en nacht. Toen de ochtend aanbrak – na dat al heel lang durende festival – en de zon door de talloze kleine raampjes in de nok van Ahoy begon te schijnen, verschenen er even zo veel ‘lijnen’, zichtbaar gemaakt door de dikke rookwalm van hash, Nederwiet en wierook. Een Engelse beroemde DJ (op wiens naam ik even niet kan komen) die tussen de acts door plaatjes draaide, zette op het ogenblik dat die lange, verticale blauwe rooklijnen ontstonden als ware het magie, een liedje op van de de LP Gandharva van Amerikaanse band Beaver & Krause op met op baritonsax Gerry Mulligan: By Your Grace. Dit nummer inspireerde ons tot de compositie Chappaqua. Dit speciale liedje hebben we daarna jaren gebruikt als soundspec na de laatste song van een optreden, en we op die manier die Ahoy-magie nog lang bij ons hielden.

 

One comment

  1. Hoi,

    Solution was ooit de eerste band waar ik naar toe ben geweest, ik was 17 en het was in Chappaqua waar mijn vriend en ik een baantje hadden georganiseerd.

    Ik had er niet veel van verwacht, maar was binnen enkele seconden sprakeloos, jaren later ben ik nog sprakeloos geweest van Empty Faces, gespeeld door Gerrit, maar ik was net bekomen van de dope vond het niet prettig hem zo te zien. Hoewel het echt geweldig was.

    Vorig jaar heb ik de c.d. gekocht in Groningen en ben daar heel, heel, erg blij mee, hoewel ik cd 2 niet mooi vind.

    Moi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.