Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Frankrijk. Wie is er niet geweest. Sinds jaar en dag staat het op 1 in de Top 10 van favoriete vakantielanden, ondanks de telkens terugkerende uitspraak ‘het is een mooi land; jammer dat er Fransen wonen’. In de zomer van 2010 reden ook wij, na meerdere kampeervakanties op Terschelling, die kant op. Het doel was Sarzeau in Bretagne. Het was tijd voor een blik over de grens want ook daar kon je immers je tent opzetten en je zag weer eens wat anders dan de Brandaris. Bovendien kan je daar goed fietsen, het land is redelijk vlak.

In die jaren stelde ik verzamel-cd’s samen voor onze zoon. God verhoede dat ie naar 3FM zou luisteren of erger, Radio 538. Goede muziek is nou eenmaal een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Daarbij probeer je zo’n kind ook nog te beschermen voor die narcistische DJ’s die hun gelul, al dan niet uitgekraamd in een loze dialoog met een ‘sidekick’, veel belangrijker vinden dan de muziek. Daarom stond thuis dagelijks Kink FM aan en het daar gedraaide alternatieve genre sprak hem – gelukkig – zeer aan.

Die verzamelaars gingen mee in de auto zodat wij op de route à péage konden luisteren naar All Missing Pieces, Muse, Linkin Park, Air Traffic, The Bravery, The Strokes en meer van dat alles. Eén van zijn favorieten was Sewn van The Feeling, uit 2006. Hij was negen toen dit nummer uitkwam en vooral het nana nanana na werd door hem van meet af aan met overtuiging en enthousiasme mee gezongen.

Inmiddels – hij is nu twintig – heeft ie een paar jaar geleden toch een andere afslag genomen. Qua muziek. Goed, hij luistert nog graag mee met Pinguin Radio, ontstaan uit de restanten van Kink FM, maar zijn veelvuldige festivalbezoek betreft geen Lowlands of Down The Rabbit Hole. Hij begeeft zich weliswaar richting Biddinghuizen, maar bezoekt dan Defqon en staat daar een dag lang te stuiteren op hardstyle, hardtrance en techno. En zo vertrekt ie vaker naar locaties in Brabant of Flevoland en loopt de verschillende stages af met voor mij totaal onbekende namen als Jason Payne, Soundrush, Neophyte of Redical Redemption.

Nou ja, ieder z’n ding. Je geeft richting, maar hersenspoelt niet. Ontdekken in vrijheid, daar gaat het om. Uiteindelijk ben ik ook niet bij Johan Strauss, Russ Conway en Cor Steyn blijven hangen, maar met enige weemoed denken mijn vriendin en ik zo nu en dan terug aan die beginnende puber, voor het eerst met ons in Frankrijk, en neuriën in gedachten nana nanana na nana nanana na.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.