Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Beneden klotste de azuurblauwe zee tegen de rotsen. Een spierwit bootje dobberde naderbij. Ik strekte mijn benen en hees mijzelf op de barkruk. Het bekende groepje was weer aanwezig bij het barretje van Agistri Club op het gelijknamige eiland. Ik raakte in gesprek met een gast. Beetje stille figuur. Het was me opgevallen dat hij altijd aanwezig was, zittend achter zijn drankje aan de bar. Hij sprak goed Engels. Een ‘vaste’ toerist, dacht ik. We kletsten wat en na een tijdje vroeg ik wat hij deed. Zijn antwoord was: I own the place. Ik was zo perplex dat ik nooit heb gevraagd of ‘the place’ sloeg op de bar of op de hele club.

In vier dagen had ik alle hoogtepunten van Griekenland per touringcar bekeken. Met mijn buurmeisje was ik in de eilandclub neergestreken om een week te niksen. Ik trok een beetje op met een maatje uit de bus. Rustige jongen. Hij had een walkman. Het gesprek ging al gauw over muziek. Over onbewoond eiland lijstjes en zo. Toen hij ging zwemmen kreeg ik zijn vakantiemuziekdoosje in bewaring. Koptelefoontje op, starend over de zee. Loom. Niet alleen de geluidskwaliteit overtrof mijn verwachtingen. Wat een lekkere grove. Goeie riffs. Perfect voor een rit met een bus vol Amerikanen die ‘Greece in 4 days’ doen. Ik had The Doobie Brothers ontdekt.

China Grove is een bestaand dorp in Texas. Songschrijver Tom Johnston claimde echter dat hij het niet wist toen hij de tekst voor het liedje schreef. Inspiratie voor de vreemde tekst kreeg hij door het ‘wacky’ bruggetje dat Bill Payne speelde. De alom gewaardeerde toetsenist van Little Feat speelt sinds een paar jaar zelfs live mee in The Doobie Brothers.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.