Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Als oudere jongere is het slecht kersen eten met de Nederlandse radiozenders. Ik ben al lang gestopt met Sky radio en andere voorgeprogrammeerde zenders, want bij de meesten wordt er meer geouwehoerd dan muziek gedraaid. Het slappe gelul is de zogenaamde trekpleister in plaats van de muziek. Ik vermoed dat de DJ’s per woord betaald worden, want ze hebben allen vorstelijke salarissen om ook nog fantasieloze meuk te draaien. Heel veel van hetzelfde. Nee, ik luister afwisselend naar Pinguin, IndieXL of 192 Radio en laat me verassen door YouTube.

Eind jaren tachtig luisterde ik veel naar Hilversum 3 (met name 2 Meter de Lucht in) en medio jaren negentig koos ik regelmatig voor de AvondSpits op ‘de jongste zender van Nederland’. Tegenwoordig draait NPO 3FM hedendaagse pulp (niet eens de band van dezelfde naam), is stuurloos en hopeloos op zoek naar luisteraars. Radio 3FM heeft sinds 2000 62% van haar luisteraars verloren, en in het voorafgaande decennium liep de kijkluisterdichtheid ook al fors terug. Desalniettemin volharden ze in dure DJ’s en hun programmering. Eigenlijk luisteren alleen de jongeren nog en die zijn zo honkvast als een ontsnapte misdadiger. NPO Radio 2 zit in december op rozen met de Top 2000; een stijging van circa 35% in vergelijk met de overige maanden waarin de luistercijfers onder de 10% van het totaal in een dalende markt qua luisterminuten blijven.

Maar wat vrijwel alle zenders, en zeker NPO, gemeen hebben is het totale gebrek aan aandacht voor nieuwe muziek van de oude rakkers. Ja, U2. Maar de Nederlandse oudere musici krijgen nauwelijks aandacht. Wanneer is er iets nieuws gedraaid van (pak ‘em beet) Jan Akkerman, Specs Hildebrand, Hans Vandenburg, Ad Vanderveen of groepen als Kayak, Barrelhouse en The Pilgrims? Allemaal springlevend en met recent uitstekend materiaal. Niet interessant volgens de wijzen in radioland. Veranderende doelgroep of passé, zeggen ze kwijlend over het laatste schijfje van The Rolling Stones. Datzelfde hoorde ik (wederom) uit de mond van gitarist Rob Vunderink van Diesel toen ik hem vroeg of de nieuwste single Like Hell I Will! genoeg airplay kreeg bij de publiekszenders uit Hilversum: NPO? Hahahahahahahaha.

Voor degenen die niet weten wat Diesel is een korte geschiedenisles. In 1978 startten (zanger/gitarist) Vunderink, gitarist Mark Boon en de inmiddels overleden drummer Pim Koopman én bassist Frank Papendrecht een projektje, dat binnen een jaar bijzonder succesvol blijkt te zijn. Hun eerste album Watts In A Tank levert drie hits op; Sausolito Summernight behaalt zelfs de eerste plek in Canada. Het succes heeft geen vervolg, zodat in 1985 de groep ontbonden wordt. In 1988 wordt de draad weer opgepakt en met Samantha scoren ze wederom een hitje. De groep wordt een jaar later weer opgeheven, maar vanaf 2000 bestaat de groep weer af en aan.

In 2017 komt Diesel ineens met een nieuwe single: Like Hell I Will! Een lekkere rocker met een vette muzikale knipoog naar de jaren tachtig. Zo’n deuntje dat je op zet en blijft herhalen. Een beuker voor in de auto met het raam open en de stramme vuist recalcitrant naar buiten. Het gaat namelijk over ouderen die zich niet neerleggen bij (de zogenaamde beperkingen van) hun leeftijd. Het publiek roept: Step down daddy, go ’n act your age!

Vunderink: Ouderen mogen vaak niet meer meedoen, en helemaal in de muziekbusiness.

I may be pushing sixty, but I’m at it still
Taking my time to get over the hill
Give it up
Like hell I will!

Wanneer gaan de platenbonzen en radiostations eens begrijpen dat er een grote markt is voor oudere jongeren? We zijn nog lang niet opgebrand en we hebben een voorliefde voor de hedendaagse muziek van onze (eveneens) oude(re) helden.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.