Van alle liedjes uit mijn jeugd heeft deze een speciaal plekje, want het is gevoelsmatig de belichaming van de zeezenders Veronica, Noordzee, Caroline en Mi Amigo. Vraag mij niet waarom, maar het geluid en de muziek horen bij (mijn herinnering van) het tijdsbeeld. Net zoals Man of Action en The Horse, maar die zijn bekend geworden als intro van een radioprogramma.

Zomervakanties op de camping, eindeloos spelen en ravotten in de bossen of het zwembad en altijd stond wel ergens de radio op een zeezender afgestemd. Muziek was een ontdekkingsreis, want je hoorde elk uur wel een lied, nieuw of oud, dat je niet kende. Geen hapklare voorgekauwde brokken zoals tegenwoordig. Geen verzuiling en geen doelgroepen. Gewoon voor elk wat wils. ’s Avonds in bed (stiekem) met de transistorradio onder je hoofdkussen. De volgende dag op pad voor een nieuwe batterij, want weer eens in slaap gevallen zonder het uit te zetten. Alles in mono met een blikken geluid, maar toch vol van warmte en emotie. Er waren zelfs studio’s die een single opnamen om deze dan via de korte golf met een beperkt bereik uit te zenden, zodat ze in de auto konden horen hoe het zou klinken. Op deze manier konden ze aan het geluid schaven. Gelukkig is er nu een zender met deze sfeer met voor elk wat wils: Pinguin Vintage met muziek uit de jaren 50, 60 en 70.

Peace werd in 1970 door Noordzee gebruikt voor ondersteuning van acties voor charitatieve doelen als Unicef en Oxfam, maar ook ter promotie van de internationale campagne voor kinderrechten. Bij  Mi Amigo was er een jingle met de tekst: Vaar met ons mee op de muzikale golven van Radio Mi Amigo 212 met Peace op de achtergrond. In 1978 was er een Caroline 3-1-9-promo met Peace en daarnaast Words Of Love: All through the night love, peace and good music. Begin jaren zeventig werd het lied – enig sinds wrang – ook gebruikt in een 16mm documentairefilm van de N.A.V.O., waarin ze onder water raketten afschieten.

Ondanks dat Peace populair bij de luisteraars was is het nooit een hit(je) geweest. Zelfs niet in zijn thuisland Engeland, en in Nederland stond het lied maar liefst zeven weken in de Tipparade zonder de Top 40 te halen. Peace is gecomponeerd door Peter Gosling en met enige regelmaat staat hij eveneens – abusievelijk – te boek als de zanger (ook bij Spotify). Het lied is oorspronkelijk opgenomen op een zogenaamde KPM bibliotheekplaat, die voor achtergrondmuziek op radio en televisie gebruikt worden. En Peter Gosling is ooit een BBC-omroeper geweest.

Peace is a flower
That grows in the sunshine
Its petals are raised to the sky

Peace is harmony,
Love and understanding
Oh why can’t we have peace all the time?

Peace is a bird
That hangs on the breeze
watching the world hurry by

Peace is purity,
Faith and inspiraton
Oh why can’t we have peace all the time?

Is something there’s not too plenty of
And time is governed
By the almighty up above

Peace is a flower
That grows in the sunshine
its petals are raised to the sky,
to the sky
Oh Lord, to the sky
Oh yes, to the sky

Peace wordt echter gezongen door Peter Hallett en na heel lang zoeken vond ik zijn commentaar op zijn enige single. I was 18 years old when I recorded Peace. Peter Gosling was the writer and the arrangement was by Keith Mansfield, who at the time had had hits with Love Affair (Everlasting Love) and Marmalade (Ob La Di Ob La Da). The recording featured some top session players – Herbie Flowers, Alan Hawkshaw, Maynard Fergusson and the backing vocals of Sue & Sunny. It was voted record of the week by Radio One’s Noel Edmonds & Anne Nightingale, but sadly did not chart in the UK.

In 1991, Peace was re-released in Holland to commemorate the ending of the Gulf War. It was top of the radio playlist, being played every hour, but it didn’t chart. I can only say that it was a privilege to be part of such a great song – it deserved more!

Vrijwel alle oudere jongeren (her)kennen dit lied, maar weinigen hebben het in huis. De hoes heeft een foto van Peter met de tekst van het lied. Ik heb het toen gekocht, grijs gedraaid, op verzamelaars getaped, eindeloos beluisterd en aan anderen laten horen, En uiteindelijk medio jaren negentig op een verzamelceedee (met vier schijfjes) gevonden vol met hitjes uit de zeventiger jaren voor slechts een tientje. Ik had het voor Peace alleen al uitgegeven, want het heeft iets magisch. Het achtergrondkoortje, het pianoloopje, het orkestrale met de violen, dat een herinnering aan Lea of Why van The Cats oproept. En eigenlijk ook de tekst, want wat is er mooier dan vrede op aarde?

Misschien wel het meest ondergewaardeerde liedje ooit. Letterlijk en figuurlijk.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

7 comments

 1. Dank je voor de herinnering. De aanzwellende toon bracht me al terug naar de tijd van de zeezenders. En zoals je schrijft het heeft iets magisch. Verbazingwekkend dat het nooit een hit is geweest.

 2. Het is een prachtig nummer, jammer dat deze later is geremixed of opnieuw is ingezongen. De single versie heb ik thuis en klinkt veel beter dan de “spotify versie.

 3. Het is, terwijl ik dit dit schrijf, zaterdag 13 juni 2020, en om de een of andere reden schoot dit nummer me nèt te binnen. Waarschijnlijk is het de eerste keer sinds het begin van het internet, want ik kan me niet herinneren dat ik eerder informatie over deze plaat opgezocht heb.
  Ik heb deze single in een grijs verleden gehad. Eerst de originele versie (op het Green Light label, als ik me niet vergis) en veel later een remake op BR.
  Ik wist, zoals veel anderen, niet dat Peter Gosling (waar praktisch geen info over te vinden is) het nummer niet zélf zong. Ik heb het nummer weer ‘s beluisterd, en eigenlijk is het, zeker qua tekst, niet gedateerd, en de melodie blijft geweldig. Dank voor de info over deze single, die wat mij betreft i.p.v. wekenlang tipparade wekenlang op nummer 1 van de Top 40 had moeten staan, maar helaas, het mocht niet zo zijn.

 4. Vanavond ben ik muziek op Spotify aan het afspelen en denk ineens aan het liedje met de tekst “Peace is a flower that grows in the sunshine”.
  Niet te vinden.
  Nu, via de zoekmachine kom ik op deze site en vind de herkenning.
  Dit nummer gaf mij altijd een gevoel van rust. Een heerlijk liedje.
  Mijn schoolagenda stond vol met “Peace”. Ja het waren de jaren van “Flowers in your hair”.
  Jammer van Spotify!!!
  Fijn om hier in ieder geval dit nummer terug te vinden.
  Grappig ook om te lezen dat in juni 2020 Loek tevens aan dit nummer dacht.
  Zoals Abba zong “music was my first love”

 5. A breathtaking message, simple and yet so true, timeless and hopelessly underrated.

 6. Echt een prachtig lied en vrede lijkt verder weg dan ooit. De zeezenders hebben het nummer veel gedraaid maar de huidige zenders zouden dit weer moeten doen. Vrede wil toch bijna iedereen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.