Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Ik heb inmiddels een aardige inhaalslag gemaakt, maar in de 00’s liet mijn muziekhistorische kennis nog behoorlijk te wensen over. En dus werd ik regelmatig verrast. Zo ook toen ik het Greatest Hits-album van Toto had gekocht. Eén van mijn allereerste aankopen voor mijn ‘Oldies’-collectie.

Uiteraard stonden alle usual suspects erop, maar ook een aantal titels die niet direct belletjes deden rinkelen; één daarvan was Georgy Porgy. Maar toen ik het liedje beluisterde, kwam het mij wel bekend voor. Alleen niet van Toto. Het duurde even voordat ik het kon plaatsen, maar langzaam borrelden er een paar trefwoorden op: R&B, eind jaren ’90, Kiss the girl

Met die beperkte aanwijzingen ging ik vervolgens op zoek in mijn archieven. Want ik wilde natuurlijk weten waar ik het plaatje van kende. Het duurde eventjes, maar uiteindelijk vond ik het. Een vergeten plaatje uit 1999: Eric Benét, met Faith Evans als backing vocal. Dezelfde titel, dezelfde sample, alleen dan in een zwoel zomerjasje. Faith Evans kende ik. Ze had twee jaar daarvóór nog een monsterhit met I’ll Be Missing You. Het eerbetoon aan rapper Notorious B.I.G. wist nagenoeg overal ter wereld de eerste plaats te behalen. Grote onbekende was echter Eric Benét. Maar ook hij bleek zijn sporen al ruim verdiend te hebben in de R&B, met diverse hits in zijn thuisland Verenigde Staten. Hits, die Nederland nooit bereikten, net als overigens al het werk dat hij na deze samenwerking uitbracht.

Dus bestaat zijn legacy in ons land enkel uit dit kleine hitje uit 1999. Maar Georgy Porgy is wel echt een pareltje als je het mij vraagt. Ondergewaardeerd dus. En alsof het zo moest zijn diende het nummer zich zelf aan. Want driftig op zoek naar briljante en vooruit, soms wat mínder briljante platen voor het Zomerbandje kwam deze opeens voorbij in mijn playlist.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.