Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Het leukste aan vakantiebandjes is dat je liedjes kunt verzamelen van het land van je bestemming. Voor iedereen die dezelfde tic heeft als ik, deel ik deze zomer vakantiebandjesliedjes ingedeeld per land; dat begon met een zomers liedje van Hallo Venray uit Nederland. Vandaag is het de beurt aan één van onze favoriete vakantielanden: Frankrijk.

Voor Frankrijk heb ik regelmatig een vakantiebandje gemaakt, maar dan op CD. Het was eigenlijk allemaal een beetje bedoeld voor de gein, een mix van traditionele chansons en hedendaagse liedjes. Vreemd genoeg hebben we die CD’s helemaal grijs gedraaid, en doen we dat eigenlijk nog steeds – zelfs als de reis al lang niet meer naar Frankrijk gaat.

Op de tweede Frankrijk-ceedee die ik ooit maakte stond een liedje van één van Frankrijk’s bekendste idolen van de twintigste eeuw – Johnny Hallyday. Ik kende de gast eigenlijk voornamelijk van naam (het hoofdpersonage uit Le Huitième Jour was nogal fan van hem), maar naar hem luisteren had ik nog nooit geprobeerd.

Pour Moi La Vie Va Commençer is een heerlijk opzwepend liedje, zwanger van verwachting. Het gaat over het gevoel dat je regelmatig hebt als je een jaar of 18 bent: het hele leven licht voor me, vanavond ga ik op stap met mijn vrienden en wordt het fantastisch.

Een fijnere vibe kun je nauwelijks hebben als je onderwerp bent naar je vakantieadres in Frankrijk.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

One comment

  1. 1963 ik zat op de ULO en onze leraar Frans draaide deze plaat, wij mochten wij de tekst vertalen.
    Leuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.