Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Toen de Franse vriendin van huisgenoot PJ ‘ja’ had gezegd, hadden we een bruiloft in Lyon. Met een geleende Opel Kadett maakten we ons op weg. Daar hoorde muziek bij; dat was een kolfje naar mijn hand.

Goede muziek is een eerste levensbehoefte bij lange autoritten. In de gouden tijd van de cassettebandjes behoorde het samenstellen van een reisbibliotheek aan mixtapes (‘autobandjes’) tot de hoogste prioriteiten. Daarbij kwam het erop aan om de juiste muzikale sfeer op te roepen voor een soepel verlopende autorit. Dus geen muziek die schuurt of irriteert. Geen herrie (je zit in de gordels, dus pogoën lukt toch niet), maar ook niet slaapverwekkend (gevaarlijk) of dromerig. Verder zijn er nog de eisen aan de volgorde van de liedjes op de mixtape: mooi afgewogen de sfeer, melodie en ritme elkaar laten afwisselen. En het moet perfect opgenomen zijn. Dat was allemaal goed gelukt. Ik was tevreden met mijn tape voor deze trip.

De reis naar Lyon verliep niet vlekkeloos. Een reisgenoot brak haar arm. In het gips reisden we verder. In het donker wisten we een bungalowtent op te zetten die we nog nooit gezien hadden. De bruiloft was lang en gezellig. Het eten was heerlijk en bij terugkeer in de tent gleden we uit over de slakken die we eerder op ons bord hadden gezien.

Het mysterieuze Suddenly Last Summer was een uitstekende soundtrack voor de reis. Het is zo’n liedje dat een mooi onderweg tempo heeft. Dat mijmert over de zomer in een speelse tekst die je de ruimte geeft om je eigen beelden en verhalen op te roepen bij de zomer. Die korte warme periode dat we allemaal in de auto stappen op weg naar het zuiden, luisterend naar vakantiebandjes.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.