Iedereen heeft vast vroeger een cassettebandje (of CD) gemaakt voor op reis, met muziek voor onderweg of voor in de strandstoel.
In juli en augustus gaat de aandacht naar deze herinneringen.

Hij had geen last van bescheidenheid, de Fins-Zweedse party-zanger Markoolio. Want als je jezelf in het begin van jouw loopbaan al op dezelfde hoogte plaatst als 90’s icoon Coolio heb je er wél vertrouwen in. Maar… als je zo zijn palmares bekijkt, moeten we hem toch wel een béétje gelijk geven. Vooruit, het waren niet de wereldwijde hits die de Amerikaanse rapper scoorde, maar met 20 noteringen in de Sverigetopplistan, waarvan er maar liefst negen op één eindigden mag je toch wel spreken van een geslaagde carrière.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik hem niet al volgde sinds zijn allereerste single. Ik leerde hem pas in 2007 kennen, toen hij met Ingen Sommar Utan Reggae (‘geen zomer zonder reggae) een gigantische zomerhit scoorde. In Zweden. Niet toevallig het jaar dat ík mij ook in dat land bevond.

Ter ere van het 30-jarig huwelijk van mijn ouders gingen we sinds lange tijd weer eens een keertje met het voltallige gezin op vakantie. Twee weken in een huis nabij een meer ergens boven Karlstad. Een prachtige locatie, maar met net 3½ maand backpacken in Midden Amerika achter de rug werd ik toch wat onrustig bij het vooruitzicht hier twee weken te moeten spenderen met mijn familie. Met toestemming van mijn ouders pakte ik daarom, samen met mijn twee zusjes en mijn broertje de Citroën BX om een klein rondreisje te maken door Zweden, waarbij we ook nog twee dagen in het Noorse Oslo meepakten. Een indrukwekkende tocht door de machtige, langgerekte Scandinavische bossen met op de radio heel, héél vaak deze vrolijke plaat.

Volg Het Vakantiebandje op Spotify:

Helaas niet op Spotify:
The Pilgrims – Lost Train
David Byrne & St. Vincent – Road To Nowhere
Frank O’Moiraghi – Show Me (Spacer)
Chris Rea – It’s All Gone
Tröckener Kecks – Ver Van Huis
Mafalda Arnauth – O Mar Fala De Ti
Eddie Vedder & Nusrat Fateh Ali Khan – The Long Road

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.