Mijn vader gaat met zijn tijd mee… Althans, hij loopt niet 40, maar 5 jaar achter. En zo gebeurde het dat ik bij mijn ouders was en mijn vader vol trots zijn USB-stickje in zijn stereosetje duwde. 50 nummertjes stonden erop, zo vertelde hij. Stuk voor stuk op YouTube opgezocht, online omgezet naar MP3, gedownload en op dit 2 GB stickje gezet. Een trucje dat ik hem ooit had geleerd, toen ik nog volop met torrents bezig was, maar mij dat nét iets te ingewikkeld voor hem leek.

Het duurde even voordat alle nummers geladen waren, maar het resultaat mocht er zijn: Star van Stealers Wheel kwam voorbij. Ik fronste mijn wenkbrauwen. Waar normaal alles dat hij afspeelde én mij bekoorde allang in mijn Spotify-lijstje terug te vinden was, herkende ik déze plaat niet. Maar ik vond het een heel fijn nummer. Het ritme, het tempo, de meerstemmige zang, de melodie, de gehele compositie…

Star was in 1973 de vierde single van de band en is afkomstig van Ferguslie Park. Een album dat werd uitgebracht toen Gerry Rafferty en Joe Egan de rest hadden bedankt voor bewezen diensten en met zijn tweeën verder waren gegaan als Stealers Wheel. Het zou de laatste plaat van de band zijn met Nederlands hitsucces. Bescheiden hitsucces, want na een verblijf van 6 weken in de Top 40 verdween het nummer in de vergetelheid.

Geen airplay meer, geen notering in de Top 2000… Waarschijnlijk had ik het nummer nooit gekend als mijn vader het niet ergens had opgegraven en aan mij had laten horen. En dat had ik dan toch wel jammer gevonden. Een gevoel dat ik ieder ander gráág wil besparen. Ik ben dan ook blij dat ik het in de archieven van Ondergewaardeerde Liedjes tóch nog dat stukje eeuwigheidswaarde kan geven.

4 comments

  1. Ik vind dit nummer een van de beste popsongs ooit geschreven! Begrijp niet dat dit nooit meer AirPlay heeft gehad….

  2. Ik zou ook eens de soloalbums van gerry rafferty en joe egan beluisteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.