Het bekendste lied over de zomertijd is Summertime uit Porgy & Bess (1935); deze is meer dan 2.000 gecoverd, maar er zijn zelfs claims van 26.000 verschillende opnamen. Hoe dan ook, het is de officieuze koningin der covers. Abbie Mitchell mag zich de allereerste zangeres van het lied noemen. Het is gecomponeerd door George & Ira Gershwin en Du Bose Heyward en werd zelfs in vier uitvoeringen in de musical gebruikt, waaronder als slaapliedje.

Summertime and the livin’ is easy
Fish are jumpin’ and the cotton is high
Your dad is rich and your ma is good lookin’
So hush little baby, don’t you cry

https://www.youtube.com/watch?v=HImJs9jof-M

De eerste populaire uitvoering was van Billie Holiday en tot Billy Stewart in 1966 bleef dit lied in de jazz/bluessfeer hangen. Talloze instrumentale uitvoeringen en natuurlijk die van giganten als Frank Sinatra en Ella Fitzgerald met Louis Armstrong. Het was ook het eerste lied dat de Beatles met Ringo Starr (in Hamburg) speelden. Billy Stewart gaf het in 1966 een R&B-bewerking en maakte het daarmee tot een popliedje en een enorme wereldhit. Overigens was Maurice White van (later) Earth, Wind & Fire de drummer op de plaat.

En toen werd het gemeengoed in de rockmuziek. Big Brother & The Holding Company met zangeres Janis Joplin wisten het lied een geheel nieuw geluid te geven met een Bach-achtig intro. Snerpende gitaren, stevig drumwerk en de krijsende stem van Pearl. Het lied stond op haar setlist tijdens Woodstock.

1969 bleek een vruchtbaar jaar, want Al Green maakte bovendien de ultieme soul-versie. In de daaropvolgende decennia is Summertime nog vele, vele malen opgenomen door onder andere Dionne Warwick, Ray Charles, Fun Boy Three, Barry Manilow en een funky uitvoering door Bobby Womack & The Roots. Allen uitsluitend interessant voor de fans.

In Nederland is het lied in 1963 door Sandra Reemer opgenomen als Sluimer Zacht en een jaar later namen Les Mystères Summertime op; het debuut van Mariska Veres. En natuurlijk mag de fantastische uitvoering van Brainbox met Jan Akkerman en Kaz Lux in dit rijtje niet ontbreken.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.