De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Onze gast is kinderboekenschrijver (Borre), maar heeft in 2016 zijn eerste volwassenenboek gepubliceerd. In 2011 richtte hij geïllustreerd literair tijdschrift Strak op en hij is dit jaar columnist bij de Nieuwe Revue geworden.

En natuurlijk muzikant. Hij is sinds 1999 muzikaal actief; eerst bij de The Ragin’ Hormones, daarna bij The Apers, waarmee hij op grote festivals als Lowlands en Paaspop speelde en meermaals door Europa en de Verenigde Staten toerde. Zijn volgende muzikale project was The Quotes, gevolgd door Kepi Ghoulie, Anne Frank Zappa en The Windowsill. Tussendoor studeerde hij ook nog Nederlands aan de universiteit.

Vorig jaar (november) kwam zijn nieuwe album Stout! Stout! Stout! uit als The Jerry Hormone Ego Trip. Het Nederlandstalige album heeft een sixties gevoel en op eigen wijze zingt en speelt hij over alledaagse zaken en absurdistische dingen. En natuurlijk vrouwen: Josefien, Draculina (met Dave von Raven) en Booty Call. En passant leren we ook nog dat bananen niet poepen (want die hebben geen bananus).

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Jerry Hormone: Johan Timman – Look Out For The Killer (1980)

Ik heb niks met elektronische muziek. Echt geen ene reet. Zeker al dat nieuwe spul niet. Trance, drum-‘n-bass, techno (al dan niet met een ‘k’). Maar jaren geleden las ik in tijdschrift strips, cultuur en curiosa Zone 5300 een artikel over Johan Timman, die in ’81 vanuit het niets het elektronische conceptalbum Trip Into The Body uitbracht, om vervolgens nooit meer iets van zich te laten horen. De foto bij het stuk intrigeerde me. Een man met een verwilderde kluizenaarsbaard te midden van tientallen synthesizers en drumcomputers, bij elkaar gehouden door een spaghetti van kabels. Een paar weken later kwam ik Trip Into The Body tegen in de bakken van een tweedehandsplatenzaak. Ik kocht ‘m zonder te luisteren. Als de muziek kut was, viel er in ieder geval nog een aardig verhaal over te vertellen.

Tien jaar later draai ik die plaat nog steeds minstens eens per maand. De melodieën en de sfeer zijn te gek en de ouwe elektronica voorziet in bakken nostalgie die ik als a-modieus wezen gedrenkt in de pap der tijden zo fijn vind. En het enigmatische van Timman is de kers op de taart.

Alle tracks op Trip Into The Body zijn te gek, maar als ondergewaardeerd liedje kies ik voor Look Out For The Killer, hier live in Zuidplein, het winkelcentrum waar ik in mijn jeugd menig Happy Meal verorberde.

Jeroen heeft Under The God verwijderd. Bowie is te gek, maar Tin Machine is echt troep.

Release Artiest en Titel
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1972 Neil Young – Old Man
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1977 Sonic’s Rendezvous Band – Slow Down (Take a Look)
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1980 Johan Timman – Look Out For The Killer
1983 John Spencer – Johnny Vergeet me Niet
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Bonnie Raitt – Too Soon To Tell
1993 Morphine – Thursday
1993 Wu Tang Clan – Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
1999 Tommy Castro – Lucky In Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Dixie Chicks – Not Ready To Make Nice
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2008 Elbow – Weather To Fly
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Jeroen Aalbers, Arthur Akkermans, Guido BelcantoBertolf, Ad Bouman, Peter van Capelle, Bob Fosko, Bart GeeversAnneke van Giersbergen, Marinus de GoederenAnnelotte de GraafSpecs Hildebrand, Peter KoelewijnAnne-Maarten van HeuvelenJiggy Djé, Michael de Jong, Frans Kraaikamp, Saskia van OerleAnouk Paus, Dave von Raven, Tricky DickyJulian Sas, Rebecca Sier, Henk Temming, Hans Vandenburg, Guus Willemse en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.