De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Zijn band is een graag geziene gast bij Ondergewaardeerde Liedjes, omdat hun debuutalbum Movano Camerata uit 2016 nu al een Nederklassieker is. Begonnen als Texas Radio hebben ze in 2015 hun naam verandert naar The Grand East en gaven direct met hun debuutsingle Rain is Coming een visitekaartje van jewelste af. Inmiddels goed voor circa 150 optredens per jaar, onder meer op de Zwarte Cross, Eurosonic en de Popronde.

Als zanger en sucker & blower op de mondharmonica kent onze gast zijn klassiekers, maar hoorde pas in het buitenland zijn keuze en bijdrage van vandaag.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Arthur Akkermans (The Grand East): Cuban Heels – Work Me Baby (2006)

In mijn jonge jaren veel blues geluisterd; Howlin’ Wolf pompte door mijn trommelvliezen heen en daar heb ik als kleine gozer ontzettend veel kracht en inspiratie uit gehaald. De simpliciteit gecombineerd met en rauwe knal dat vol je gevoelskamer in geduwd wordt.

Maar op een gegeven moment kende ik de blues wel en stroomde mijn inspiratie door naar bands, zoals The Who en Pink Floyd. Totdat ik op een motor camping in Frankrijk was waar wij met Texas Radio moesten spelen. Door de speakers werd blues gedraaid, wat mij vol bij de ballen pakte. Zijn knarsende stem vol met gevoel plaatste mij in zijn droomwereld. Ik was zo onder de indruk en vroeg wat het was; Cuban Heels, een fucking band uit Nederland met veel te weinig volgers. Ik vind dit nummer echt van wereldklasse; het hele album trouwens: Gutbucketmusic.

De mondharmonica is zo rauw en heeft prachtige lange noten, je voelt de ziel in dit album; iets wat je tegenwoordig steeds minder tegenkomt. Veel te weinig luisteraars op Spotify en een wereldse klank. Door dit album hebben wij onze debuutplaat opgenomen in de IJland studio in Amsterdam. De sound hebben we te danken aan deze plaat.

Met pijn in mijn hart haal ik Red House van Jimi Hendrix uit deze lijst. Prachtig nummer, maar zeker niet ondergewaardeerd. Alleen de backing track is op YouTube al 1.2 miljoen keer beluisterd.

Release Artiest en Titel
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1977 Sonic’s Rendezvous Band – Slow Down (Take a Look)
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1983 John Spencer – Johnny Vergeet me Niet
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Mano Negra – Mala Vida
1989 Bonnie Raitt – Too Soon To Tell
1989 Tin Machine – Under The God
1993 Morphine – Thursday
1993 Wu Tang Clan – Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
1999 Tommy Castro – Lucky In Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2003 The Gathering – You Learn About it
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2006 Cuban Heels – Work Me Baby
2008 Elbow – Weather To Fly
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Arthur Akkermans, Guido BelcantoBertolf, Ad Bouman, Peter van Capelle, Klaas Jan Dijkstra, Bob Fosko, Bart GeeversAnneke van Giersbergen, Annelotte de GraafSpecs Hildebrand, Peter KoelewijnAnne-Maarten van HeuvelenJiggy Djé, Michael de Jong, Frans Kraaikamp, Anouk Paus, Dave von Raven, Tricky DickyJulian Sas, Rebecca Sier, Henk Temming, Hans Vandenburg, Guus Willemse en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.