De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Onze gaste is pas sinds 2015 full-time muzikante en heeft pas één album op haar conto staan (en een EP). Maar dat is dan ook gelijk een klassieker. Opgenomen in New York en uitgegeven door een Brits label, vol met esoterische en dromerige pareltjes. Fading Lines werd zelfs tot 3FM Megahit uitgeroepen. Optredens is Nederland, België, Frankrijk, Italië, Groot Brittanië en de V.S. volgden elkaar in een rap tempo op. Een zeer drukbezette dame.

We zijn daarom bijzonder blij, dat ze tijd vond om een schitterende bijdrage te leveren.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Annelotte de Graaf (Amber Arcades): Yo La Tengo – Today Is The Day (2003)

Om te beginnen vind ik Yo La Tengo überhaupt één van de meest ondergewaardeerde bands ooit. Voor mij vormen ze een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van alternatieve muziek in de jaren ’90, samen met bands als The Breeders, Nirvana, Pixies, My Bloody Valentine, Sonic Youth, etc. Waar die laatstgenoemden (voor zover ze nog bestaan) allemaal echter inmiddels enorme zalen uitverkopen en alom worden geroemd om hun invloed en bijdrage, is Yo La Tengo nog relatief klein gebleven. Relatief, want ze verkopen inmiddels wel de grote zaal van Paradiso uit wanneer ze ons land aandoen. Maar toch: zeker geen HMH taferelen zoals de Pixies.

Persoonlijk is Yo La Tengo – denk ik – mijn favoriete band uit dat tijdperk. Het is ontzettend inspirerend hoe ze zichzelf keer op keer opnieuw hebben uitgevonden. Vergelijk een plaat als Fakebook (luchtige, beetje quirky alt folk) met een plaat als Painful (bezwerende shoegazy rock) en het verbaast je, dat deze twee platen aan dezelfde band ontsproten zijn. Ook brengen ze zo af en toe een plaat uit vol met eigen bewerkingen van nummers van andere artiesten, en brengen ze geregeld ook alternatieve versies uit van hun eigen nummers. En dat alles doen ze al meer dan dertig jaar.

Ik heb Ira Kaplan een paar jaar terug nog geïnterviewd en wat me vooral is bijgebleven is zijn oprechte, geïnteresseerde en open houding. Geen groot rock en roll persona, maar een vriendelijke man die zich nog steeds lijkt te verwonderen over wat er allemaal kan met muziek en nog lang niet is uitgedoofd qua inspiratie.  Toen ik vroeg waar ze na al die jaren nog inspiratie vandaan haalden om platen te maken, zei hij dat ze het vooral gewoon heel erg leuk vinden om als groep, voor elkaar en met elkaar dingen te creëren. Voor mij als muzikant is hun houding ten opzichte van een muzikale carrière een groot voorbeeld. Niet meteen een hitje willen scoren en even een paar jaar het clubcircuit ronddwalen om daarna inspiratieloos uit te doven. Maar muziek juist als een constante ontwikkelingsreis zien die samenloopt met je eigen ontwikkeling als mens, en daar je leven lang mee bezig blijven.

Today is the Day is het eerste liedje wat ik ooit hoorde van Yo La Tengo. Ik had bij een vage platenzaak in Philadelphia tijdens mijn studie in 2010 een soort mixtape CD gekocht voor een dollar, waar het nummer op stond. Ik was meteen verknocht aan het nummer, en aan de band even later ook. Het is ook een nummer waar hun veelzijdigheid goed uit blijkt. Er zijn twee versies van het nummer opgenomen. De originele versie is een zachte meanderende track met een surfy slide gitaartje en staat op het album Summer Sun. Daarna hebben ze het nummer nog een keer opgenomen in een rock versie welke op een EP die ook Today is the Day heet is verschenen. Twee totaal verschillende versies, maar eigenlijk even mooi. En ondergewaardeerd.

Het nummer wat ik uit de lijst verwijder is BLØF met Streep Mijn Naam Maar Weg, omdat het mooi is om een nummer met de titel Streep Mijn Naam Maar Weg weg te strepen.

Release Artiest en Titel
1966 Jimi Hendrix Experience – Red House
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1977 Sonic’s Rendezvous Band – Slow Down (Take a Look)
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1983 John Spencer – Johnny Vergeet me Niet
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Mano Negra – Mala Vida
1989 Bonnie Raitt – Too Soon To Tell
1989 Tin Machine – Under The God
1993 Morphine – Thursday
1993 Wu Tang Clan – Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
1999 Tommy Castro – Lucky In Love
2003 Yo La Tengo – Today Is The Day
2003 The Gathering – You Learn About it
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2008 Elbow – Weather To Fly
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Guido BelcantoBertolf, Ad Bouman, Peter van Capelle, Klaas Jan Dijkstra, Bob Fosko, Bart GeeversAnneke van Giersbergen, Annelotte de Graaf, Specs Hildebrand, Peter KoelewijnAnne-Maarten van HeuvelenJiggy Djé, Michael de Jong, Frans Kraaikamp, Anouk Paus, Dave von Raven, Tricky DickyJulian Sas, Rebecca Sier, Henk Temming, Hans Vandenburg, Guus Willemse en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.