The Invention Of Lying: de film wel eens gezien? Nee? Doen! Hilarisch, omdat deze zich afspeelt in een wereld waar men niet kan liegen en iedereen dus altijd de waarheid zegt. Ik zal niets verklappen, maar tegelijkertijd is het heel confronterend. Op subtiele wijze kom je er achter hoeveel leugen(tje)s je eigenlijk op een dag vertelt. En die constatering doet je even beseffen dat we eigenlijk in een hypocriete wereld leven.

Ondanks onze vermeende zelfbeschikking worden we nog steeds door oerinstincten gedreven. Vrouwen zoeken een partner die voor een sterk nageslacht kan zorgen. Niet bewust natuurlijk. De genen bepalen deze keuze. Echter, in de huidige maatschappij zijn er nog maar weinig mannen, die ’s ochtends met een knots naar buiten lopen om een maaltijd te scoren. Dus hoe bepalen de genen tegenwoordig wat een sterke man is? Strak in het pak? Grote auto? Geld? Macht? Is het dus mogelijk dat er vrouwen zijn, die om heel andere redenen dan de ware liefde een jarenlange relatie hebben? Het is niet onwaarschijnlijk in een wereld waar liegen hetzelfde is als adem halen.

Een Brits onderzoek stelt dat vrouwen gemiddeld zo’n 3 x per dag liegen en mannen ongeveer 6 x per dag. Een kleine nuance is hier op z’n plek, want mannen hebben nogal de neiging zaken in hun voordeel aan te dikken als gorilla’s, die uit machtsvertoon op hun borst slaan. En met poep gooien, want sommigen storten tegelijkertijd ook een spraakdiarree over de aanwezigen uit. Maar we mogen ook één leugentje per dag schrappen vanwege het complimenteren van je partner wanneer ze vraagt of ze niet te dik is. Mannen liegen voornamelijk tegen mensen waarin ze geen interesse hebben. Maar bij de levens- en vertrouwenspartner zijn ze (in de regel) eerlijk. Te eerlijk, want dan vertellen we plompverloren waarom haar moeder een stoorfactor is.

Maar laten we eens de meest gebruikte leugen(tje)s van dames onder de loep nemen. En voordat ik ongenuanceerde tweets mag ontvangen…..deze zijn verzameld door een vrouw. Ik ben slechts het doorgeefluik. Don’t shoot the messenger.
De grootste leugen is ‘Ik ben ongesteld‘. Er volgen dan geen vragen, want geen man vraagt dan om de tampon als bewijs.
Nummer twee: wanneer een vrouw zegt dat ze niet boos is moet je op de tellen passen. Niet denken…prima en terug tot de orde van de dag. Ga het gesprek aan, want anders komt het als een boemerang terug.
Vrouwen liegen ook over hun leeftijd, dus vragen levert in 90% van de gevallen een foutief antwoord op. Zeker niet reageren met je ziet er nog goed uit (voor je leeftijd) of dat had ik niet gedacht. Glimlachen is ook gevaarlijk, want dit kan anders geinterpreteerd worden. Eigenlijk is alles een risico, dus beter de vraag uit voorzorg niet te stellen.
Maar er zijn er nog een paar: de reden van de breuk met de ex, haar gewicht, de prijs van de kleding en de eigen haarkleur. Dat laatste valt natuurlijk na een romantisch etentje gemakkelijk te verifiëren.

Terri Clark heeft dit uitstekend weten te vertalen in haar liedje Girls Lie Too (met een leuke clip).

Girls lie too,
An’ we don’t care how much money you make,
Or what you drive or what you weigh,
Size don’t matter anyway.

We can’t wait to hear about your round of golf.
We love to see deer heads hanging on the wall,
An’ we like Hooter’s for their hot wings too.
Other guys never cross our mind
We don’t wonder what it might be like
How could it be any better than it is with you

We always forgive and forget
The cards and flowers you never sent
Will never be brought up again
Girls lie too
Old grey sweat pants turn us on
We like your friends and we love your mom
And that’s the truth…

Het lied behaalde de nummer 1 positie in de countrylijsten. Het was niet haar eerste maximale score, en ze had sinds 1995 al negen Top 10 hits weten te scoren in haar geboorteland Canada en de V.S. Girls Lie Too komt van haar Greatest Hits album uit 2004, maar daarna drogen de hits op, mede doordat ze haar carrière eind 2007 ondergeschikt maakte aan de zorg voor haar moeder waarbij kanker geconstateerd was. Ze overleed in 2010, en daar is helaas geen woord van gelogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.