De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

Onze gast is ongetwijfeld één van de weinige mensen, die backstage (en uit pure zenuwen) zijn toenmalige platenbaas Elton John ooit recht in zijn gezicht heeft gezegd, dat zijn concert Too Loud was. Overigens bleek hij het wel leuk te vinden, dat – onbedoeld – enige vorm van kritiek te horen was. De uitspraak Too Loud bleef lange tijd een gevleugelde uitspraak in Sir Elton’s kringen.

Hij was zanger en bassist bij het Groningse symfonische fusionband Solution, die tussen 1970 en 1982 als elpee-band succesvol waren en toerden door de BeNeLux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ze stonden op het podium met onder andere Jan Akkerman, Kaz Lux,  E.L.O., Gentle Giant, Everly Brothers, Colosseum, Joe Walsh en Jeff Beck. Hun bekendste compositie is ongetwijfeld Divergence, dat gesampled is door artiesten als Erykah Badu en Steve Hackett. In 2006 gaven ze een laatste concert.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Guus Willemse (Solution): Bonnie Raitt – Too Soon To Tell (1989)

Er zijn twee liedjes die bij de liefhebbers hoog in het vaandel staan en bij mij strijden die ook om voorrang wat betreft ‘meest ondergewaardeerde liedje’. Deze term slaat op de liedjes Unbreak My Heart van Toni Braxton en Too Soon To Tell van Bonnie Raitt. Het is het laatste liedje geworden. Bonnie Raitt bracht het album Nick Of Time uit in 1989.

Als onverbiddelijke romanticus smelt ik als ik een goed liefdesliedje hoor. De componisten en tekstdichters van dit prachtige lied, M. Reid en R.M. Bourke, hebben wederom een indrukwekkend verhaal geschreven, dat weergeeft hoe een verlaten liefde gepaaid wordt door een voormalige geliefde en daar komen schitterende teksten van. De draai die aan dit drama wordt gegeven is groots, vandaar mijn voorstel dit liedje op te nemen in de lijst. De meeste liedjes van Bonnie Raitt zijn door veel andere artiesten gecoverd en/of worden veel gedraaid, dit liedje echter hoorde ik nog nooit op de radio.

https://www.youtube.com/watch?v=xnzZZywfSD4

Zoals al door anderen gezegd is het moeilijk een liedje uit de lijst te verwijderen dat zorgvuldig door iemand is uitgezocht, maar net zoals ik dat nu doe met iemands keuze, kan iemand anders dat met ‘mijn’ liedje doen, dus wil ik voorstellen Neil Young met Powderfinger uit de lijst te halen. De toevoeging ‘aller tijden’ geven jullie kretologie meer gewicht dan elk liedje verdient, want het blijft natuurlijk een kwestie van smaak en zoals het spreekwoord luidt…

Release Artiest en Titel
1966 Jimi Hendrix Experience – Red House
1966 The Left Banke – Walk Away Renée
1969 Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes
1969 James Brown – Mother Popcorn
1969 The Aerovons – World Of You
1971 Fields – A Friend Of Mine
1972 Esther Phillips – From A Whisper To A Scream
1974 Maria Bethânia – A Felicidade
1976 Jerry Jeff Walker – Won’t You Give Me One More Chance
1976 Rory Gallagher – Edged In Blue
1977 Sonic’s Rendezvous Band – Slow Down (Take a Look)
1978 Ton van der Meer – Ik Ben Gebeten Door De Poolvos
1983 John Spencer – Johnny Vergeet me Niet
1984 Let’s Active – Waters Part
1985 Waterboys – Medicine Bow
1989 Mano Negra – Mala Vida
1989 Bonnie Raitt – Too Soon To Tell
1989 Tin Machine – Under The God
1993 Morphine – Thursday
1993 Wu Tang Clan – Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit
1999 New Radicals – Someday We’ll Know
1999 Tommy Castro – Lucky In Love
2000 BLØF – Streep Mijn Naam Maar Weg
2003 The Gathering – You Learn About it
2004 Iron & Wine – The Trapeze Swinger
2008 Elbow – Weather To Fly
2011 Sarah Siskind – Yellow And Blue
2012 Sukilove – Somehow Someday
2013 Sir Yes Sir – Smiling
2014 Opeth – Cusp Of Eternity

De huidige Ondergewaardeerde 30 is samengesteld uit bijdragen van Guido BelcantoBertolf, Roos BlufpandAd Bouman, Peter van Capelle, Klaas Jan Dijkstra, Bob Fosko, Bart GeeversAnneke van GiersbergenSpecs Hildebrand, Peter KoelewijnAnne-Maarten van HeuvelenJiggy Djé, Michael de Jong, Frans Kraaikamp, Anouk Paus, Dave von Raven, Tricky DickyJulian Sas, Rebecca Sier, Henk Temming, Hans Vandenburg, Guus Willemse en Jonas Winterland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.