De oudere jongeren in Nederland kennen hem slechts als een ‘one hit wonder’ met You’re A Lady uit 1972.

In Engeland had hij nog twee hits: Hold On To Love haalde de Top 15 in 1975 en in 1978 nog een miniem commercieel succes met Love Is The Sweetest Thing. Peter Skellern valt het beste te omschrijven als een typische Engelse entertainer: prachtig gearticuleerde uitspraak, gevoel voor (subtiele) humor, een podiumbeest heer en een fervent liefhebber en vertolker van de rijke Engelse muziekcultuur. Hij zag er uit als een (s)upper class pianist.

Zijn oeuvre bestaat uit voornamelijk uitvoeringen van oude jazz en ragtime. 20 albums sinds 1972, waaronder You’re A Lady, Astaire, Still Magic, A String Of Pearls, het waanzinnig mooie Lovelight en Stardust Memories. Ze staan in mijn platenkast en komen regelmatig voorbij. Heerlijke muziek voor de zondagochtend of de late avond. Skellern had een zwoele stem, die perfect aansloot bij het gekozen genre, subtiel ondersteund door koper-blaasinstrumenten om een nostalgische sfeer te creëren. Maar hij heeft ook samen met Vangelis One More Kiss, Dear geschreven voor de film Blade Runner en met een show op Broadway gespeeld.

Ik heb al eerder over hem geschreven; hier over zijn album A String Of Pearls en hier met een bijdrage aan (hoe ironisch) de begrafenisbattle, mede omdat ik hem eens live aan het werk heb gezien. Een man met slechts de begeleiding van zijn piano. Geen seconde verveling; 90 minuten van een rasartiest. Heerlijke humorvolle man. Eén van zijn mooiste composities is Still Magic; over de liefde voor zijn vrouw.

Still magic
Still tragic
Still laughter
Still laughter after all we’ve been through
Still in love with you

Gisteren is hij op 69-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor (kanker), slechts enkele maanden na zijn inwijding als priester (oktober 2016) met speciale toestemming van de bisschop van Canterbury. Een wens sinds hij negen jaar oud was en een gevolg van een training die hij drie jaar geleden startte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.