King Bee: de meeste early 90s’-kids kennen ze wel van de kneiter Back By Dope Demand, waarmee ze een dikke top 10 hit scoorden, gebaseerd op Herbie Hancock‘s Wiggle Waggle. All Star Fresh, oud kampioen AVRO’s driemaaldoordraaien (ten tijde van de show van Robin Albers For Those Who Like To Groove op radio 3) en rapper Pryme scoorden later nog een grote hit met Must Bee The Music, eigenlijk een plattere rip-off van Back By Dope Demand. Het album Royal Jelly verscheen en bleek een kakefonie aan verschillende stijlen. Hip hop, swingbeat, hiphouse en heuse chicago-housebeats wisselden elkaar af.

En toen was daar track nummer 9, een samenwerking met hiphop helden ultramagnetic MC’s en een andere grootheid van de Nederlandse hiphop scene Rude Boy (van Urban Dance Squad): een monstervette harde hiphop track. Totaal verbazing nam deel van mij, toen ik hoorde dat dit de derde singletrack van het album zou worden: zo’n harde hiphop track? Nee, dat kan toch niet….dacht ik bij mezelf. Dat zou totaal niet succesvol zijn. Een toffe keuze, maar commercieel slim? Nee. Totaal niet.

En helaas had ik gelijk. De albumversie werd niet de singleversie. Nou hou ik sowieso niet van radiovriendelijke single-edits, want een band heeft een albumtrack gemaakt zoals zij door voor ogen hebben. Waarom moet daar dan een radio-vriendelijkere versie van gemaakt worden? Persoonlijk vind ik dat een pure zwaktebod, maar dat terzijde.

Cold Slammin’ werd uitgebracht op single, maar in een zwakke swingbeat-achtige versie. Vol slappe beats, zeker vanuit het oogpunt van een hiphop-junkie. Een zwaktebod, puur om de commercie te dienen. En ook al zou de albumversie helemaal geen hit geworden zijn, de vernieuwde versie kon ook geen Top 40-potten breken. Gelukkig kwam die vreselijke versie niet verder dan de 30ste  plaats, en was het na 3 weken al weer uit de Top 40 verdwenen. Gelukkig maar. Man, man, man; wat was ik teleurgesteld in King Bee om zo’n versie uit te brengen van zo’n toffe track. Gelukkig werd het geen hit, en kent niemand hem meer. Daar ben ik persoonlijk best blij om.

De veel toffere albumversie is echt ondergewaardeerd, en zou de hiphop-dansvloeren nog steeds vol laten lopen. Daarvan ben ik overtuigd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.