Acht platen maakte hij tussen 1977 en 1985, tot hij zich bekeerde tot het christendom en geen woord meer vuil wilde maken aan die duivelse muziek. Afgelopen maandag overleed hij in zijn geboorteplaats Enugu in Nigeria op 70-jarige leeftijd: synth-funk cult held William Onyeabor.

Een paar jaar geleden maakte ik kennis met zijn muziek. Platenlabel Luaka Bop bracht een verzamelaar uit onder de titel Who Is William Onyeabor? Een bijgevoegde foto maakte nieuwsgierig: wat moet die man met al die microfoons? En hoe klinkt dat dan? Als dikke vette elektro funk. Al blijft de vraag waar al die microfoons voor zijn.

Naar aanleiding van de compilatie CD ging ik op zoek naar Onyeabor, aanvankelijk zonder succes. Uiteindelijk verschijn hij dan toch voor de microfoon van de BBC, waar hij vertelt nog nooit te hebben opgetreden en dat hij muziek maakt om de wereld te verbeteren en dat hij werkt aan nieuw materiaal. Het mocht er niet van komen, of het moet postuum zijn.

Maar erg is dat niet, dat ene deuntje, te vinden op die verzamel CD, is genoeg om op zaterdagochtend de drukte in de supermarkt te overleven.

I’m gonna explode… like atomic bomb.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.