Vorig jaar gaf ik in een blog (hier) al aan dat er bijzonder weinig nieuw én van kwaliteit uit de Kerststal van de platenmaatschappijen en hun artiesten komt. Elk jaar weer dezelfde uitgekauwde liedjes. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: Chris Rea’s Driving Home For Christmas blijft de juiste snaar raken en voor degenen die niet langer in vrede op aarde geloven is er Black Christmas van Poly Styrene (hier).

En dan – in 2010 – komt er ineens een lied dat volledig vanuit de Kerstgedachte alle vakjes aanvinkt. Tekst, muziek, uitvoering, gevoel en een steengoede clip. De componist en zanger, Lee Haggerwood, was – net als ik – teleurgesteld in het totale gebrek aan nieuwe kerstliedjes. Hij heeft bovendien alles van zijn spaargeld betaald, want de platenmaatschappijen zagen er geen commercieel succes in. Maar doordat hij het in eigen beheer had uitgegeven wilden de radiostations het niet draaien, omdat het niet van een groot label kwam. Zelfs de steun van jeugdvriend Jamie Oliver met wie hij sinds 1989 in de band Scarlet Division speelt, kon hen niet overtuigen.

Er werd een clip in een Dickensachtige omgeving opgenomen om het Kerstgevoel te versterken. Samen met vrienden en het Engish Chamber Choir werd de clip in zeven dagen opgenomen: het collectief werd Florin Street Band genoemd.

In 2011 kreeg Haggerwood een verzoek van de United States Army Band om het lied te arrangeren en hieruit volgde verzoeken voor populaire televsie en radioshows in de V.S., scholen, koren, kerken en theaterproducties. En ondanks alle lof en waardering zal je het lied in Nederland niet of nauwelijks op de radio horen.

En dat is jammer, want het is zo’n lied dat de essentie van Kerst weergeeft en op een prettige manier in je hoofd blijft zitten.

One comment

  1. Helemaal mee eens. Met alles. Eindelijk n frisse klank en n zeer mooie clip. Ook 3 andere nummers van hen …top. Maar op zoek naar hun cd….nog niet gevonden. Zij brengen dit al vanaf 2010. Ik geniet er al n paar jaar van. Dit jaar mijn digitale wens met dit nummer verzonden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.