Het begin van het einde is ingezet. Sony heeft als eerste bedrijf ter wereld muziek geschreven met behulp van kunstmatige intelligentie. Eén lied klonk een beetje als de Beatles, althans volgens Sony. Nieuwsgierig als ik ben heb ik het beluisterd, maar ik vermoed dat ze bij Sony geen muzikaal oor hebben. Zelfs zwaar onder de L.S.D. zou ik het nog geen Beatles durven te noemen. Het tweede voorbeeld klonk zelfs vals.

Hoe componeert de computer? De muzieknoten van 13.000 liedjes zijn geladen, en het resultaat is wat te verwachten valt van kunstmatige intelligentie: fantasieloos, zielloos en emotieloos. Ik hoor bij wijze van spreken nog liever een slechte cover dan deze meuk. En er zijn heel veel slechte covers te beluisteren…..

Ik waardeer de experimentele muziek van Roxy Music in de beginjaren enorm en hun live-registratie Viva is een must-have. Voorman Bryan Ferry had een eigen wijze van zingen, die uniek te noemen is. Echter, gedurende zijn solocarrière zingt hij merendeels covers. Soms heel goed, zoals Let’s Stick Together, The Price Of Love of She’s Leaving Home, maar vaker heel erg slecht: I Put A Spell On You, It’s All Over Now Baby Blue, Johnny And Mary en Smoke Gets In Your Eyes.

En dan is er ook nog A Hard Rain’s A-Gonna Fall. Het origineel is van niemand minder dan Nobelprijs-winnaar Bob Dylan: een 7 minuten durend anti-atoomoorlog epos. Hard Rain is a desperate kind of song. Every line in it, is actually the start of a whole song. But when I wrote it, I thought I wouldn’t have enough time alive to write all those songs so I put all I could into this one.

Het lied is door ontzettend veel mensen opnieuw opgenomen, maar om de één of andere reden is dit zo’n nummer dat de (tekstuele) kracht verliest wanneer anderen zich er op storten.

Ook Bryan Ferry heeft het gezongen. Dylan en hij hebben een gelijksoortige manier van zingen, maar Ferry zet een koortje op de achtergrond en maakt het rockeriger en tegelijkertijd donkerder en claustrofobisch. Het klinkt als een mix van Velvet Underground met Roxy Music.
En verdraaid, hij slaagt met vlag en wimpel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.