De Canadese  dichter en de zanger met het bronstige geluid is niet meer. Maandag 07 november overleed Leonard Cohen op 82 jarige leeftijd, maar zijn dood werd pas gisteren bekend gemaakt.

Cohen was in eerste instantie een dichter en poëet. Vanwege gebrek aan financieel succes met zijn dichtbundels vertrok hij in 1967 naar de V.S. om een carrière als folkzanger na te streven, mede gesteund door het succes van Judy Collins met zijn liedjes. In het algemeen wordt zij gezien als degene die de muziek van Cohen een breder publiek gaf. Vreemd genoeg is Cohen nooit erg populair geweest in woonland de V.S.; met name Europa was zeer gecharmeerd van zijn donkere liedjes.
Slechts 14 studioalbums heeft hij op zijn palmares staan.

Elke dichter heeft een muze en de zijne was Marianne Ihlen, een Noorse schone die hij op het Griekse eiland Hydra leerde kennen en met wie hij enige tijd samengeleefd heeft. Bird On A Wire, So Long Marianne en Hey, That’s No Way To Say Goodbye zijn aan haar opgedragen. Na acht jaar eindigde de relatie of zoals Cohen het zelf noemde: the relationship came apart, little by little – like falling ashes. Tot haar dood in juli 2016 hebben ze altijd een innige band gehouden. Toen Cohen hoorde dat ze aan kanker leed en niet meer lang te leven had, schreef hij haar:

Well Marianne, it’s come to this time when we are really so old and our bodies are falling apart and I think I will follow you very soon. Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine. And you know that I’ve always loved you for your beauty and your wisdom, but I don’t need to say anything more about that because you know all about that. But now, I just want to wish you a very good journey. Goodbye old friend. Endless love, see you down the road.

Het einde van de weg kwam snel in zicht.

https://www.youtube.com/watch?v=f1EJ-ITAcEU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.