Zelden zo op het verkeerde been gezet als bij The Grand East. De naam van de band deed me logischerwijs denken aan het Oosten van de V.S. Bovendien bleek dat ze sinds eind 2015 hun bandnaam veranderd hebben; voorheen was het Texas Radio naar het lied van The Doors. De naam dekte de lading niet meer. Alles wees op een Amerikaanse band. De zanger heeft iets van Captain Beefheart en het geluid klinkt Allman Brothers-achtig met (inderdaad) The Doors-invloeden.

Afijn, op zoek naar inspiratie voor een nieuwe blog liep ik mijn ideeënlijstje door en daar zag ik de aantekening voor dit nummer. Even googlen en tot mijn stomme verbazing bleek dit een Nederlandse band uit het Oosten van het land te zijn. Groot werd iets minder groot, maar daar stond ik dus – als zelfverklaard muziekkenner – toch even met de bek vol tanden. Tevens bleek dat ze al op diverse grote podia gestaan hebben tot zelfs twee aftershows van Bob Dylan. Dit jaar hebben Radio Veronica’s Breakthru wedstrijd gewonnen en in 2017 staan ze op Noorderslag.

Ze hebben één album en één EP op hun naam staan. Rain Is Coming is in december 2015 als eerste single uitgekomen als voorloper van die EP, maar vreemd genoeg ontbreekt dit fantastische nummer daarop. Een korte chat leverde het antwoord op: Rain Is Coming staat niet op de EP, omdat we keuze hadden uit 19 tracks voor EP en het net uitgebracht album. We vonden hem uiteindelijk niet passen voor beide, maar wilden hem wel heel graag uitbrengen. Vandaar als single rondom de introductie van The Grand East.

De boodschap van de track is over hoe iemand in de ban kan zijn van werken en hoe afhankelijk je kan zijn van een bepaald persoon, maar daar van los durft te breken. Het verhaal gaat over een fictief persoon, die we met een dolk in de tram zijn tegen gekomen. De persoon was onderweg naar zijn werk.

Het lied begint à la Beefheart….een beetje gestoord met een schijnbaar simplistisch deuntje om dan later over te gaan in vette rock met een knipoog naar de jaren zestig en zeventig.

Houdt ze in de gaten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.