Soms heb je als zanger genoeg aan alleen je stem. Clarence Milton Bekker had dat geluk. Met zijn indrukwekkende soulstem voegde hij zich in het begin van zijn carrière bij Swinging Soul Machine. Een band die de begeleiding verzorgde van verschillende buitenlandse soulartiesten tijdens hun Nederlandse tournees. En dat waren niet de minsten. Het absolute hoogtepunt was optreden in het voorprogramma van James Brown, maar zij verzorgden ook de muzikale omlijsting van artiesten als Percy Sledge, The Supremes en The Trammps.

Het was de bassist van diezelfde Trammps, die hem in contact bracht met Peter Bauwens, Phil Wilde en Jean-Paul de Coster toen de jonge Clarence begin jaren ’90 een solocarrière wilde starten. Geen kleine jongens, want de drie producers hadden op dat moment groot internationaal succes met 2 Unlimited.

Ze besloten ook de platen van CB Milton te gaan produceren en al snel had hij zijn eerste hit te pakken. Send Me An Angel scoorde hoog in de hitlijsten. Het werd een top 10-hit in Nederland en ook in Vlaanderen gooide het nummer hoge ogen. En het is die debuutplaat die altijd in één adem zal worden genoemd met de naam CB Milton. Maar míjn persoonlijke favoriet is zijn single It’s A Loving Thing; de titeltrack van het album. Nadat de opvolger van zijn debuutsingle, No One Else, in de Tipparade strandde, leek hij voorbestemd om de zoveelste eendagsvlieg in de vaderlandse muziekhistorie te worden, maar met It’s A Loving Thing bewees hij het tegendeel. Het succes van de plaat overtrof dat van de eerste single en werd zelfs een hitje in het Verenigd Koninkrijk.

Twee singles van CB Milton schopten het daarna nog tot de Top 40 en in 1999 werd hij nog een keer genomineerd voor een TMF-award, maar het succes was tanende. Toen zijn moeder ook nog eens overleed zette hij een voorlopig punt achter zijn carrière en ging hij op wereldreis. Na zijn terugkomst in Amsterdam volgde er een roerige periode, die enkele jaren zou duren. Hij raakte verslaafd aan harddrugs en belandde uiteindelijk als straatmuzikant op de Ramblas in Barcelona. Totdat twee Amerikaanse producers hem hoorden zingen.

De mannen hoorden in Bekker de ideale frontman voor hun project Playing For Change. Een project dat op dat moment nog klein was, maar mede dankzij de Nederlandse zanger uitgroeide tot een gigantisch succes in vooral de Verenigde Staten. Het leverde Clarence Milton Bekker een platencontract op waarbij hij in 2012 onder zijn eigen naam Old soul kon uitbrengen. Een album vol met soulklassiekers waarin hij voorgoed afscheid nam van zijn dance-verleden. Toch zal ik hem altijd blijven herinneren als de zanger van die heerlijke 90’s hit It’s A Loving Thing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.