Noem mij een Nederlander die beweert nooit mee te hebben gelald op een Hazes-liedje en ik wijs je een stiekeme drinker aan. Er is namelijk helemaal niets mis met dat genre en de muziek van André Hazes, ongeacht waar je inhaakt of meezingt. Natuurlijk, zijn nagedachtenis en oeuvre worden zorgvuldig uitgemolken door zijn vrouw. Dezelfde dame die hartstochtelijke Hazes-fans via een advocaat liet weten, dat zij handgeschreven teksten van de zanger niet op hun website mochten plaatsen. Mijlenver van datgeen waar Hazes voor stond. Een man die het niet kon verwerken dat hij doof werd en dus niet meer kon zingen voor zijn fans.

René Froger kennen we van zijn Engelstalige hits, maar ironisch genoeg behaalde hij pas met een Nederlandstalig nummer de hoogste positie. Desondanks volhardde hij in zijn keuze van repertoire en moest constateren dat de interesse langzaam afnam en de hits uitbleven. Tot hij besloot dat in je moers taal zingen wellicht zelfs veel beter bij hem past, want eigenlijk is hij gewoon een lekker Amsterdams patsertje; opgegroeid in een volksbuurt en voorzien van een sappig Amsterdams accent. In zijn jeugd lekker zingen in Bolle Jan, de kroeg van zijn ouders. Gelukkig terug naar het Nederlandstalige werk wil ik zelfs stellen, want hij begon een beetje door te schieten met oogmake-up en het verwende gedrag. Met zingen in het Nederlands kom je al gauw terecht bij de buurtmensen die liever gewoon zijn en die divogedrag moeilijk verteren. En verdomd, de hits kwamen weer.

In 2007 zag Samen Met Dré het daglicht. Verse melk zullen we maar zeggen. Diverse bekende zangers en zangeressen zongen een postuum duet met de volkszanger pur sang. Eufemistisch gezegd is lang niet alles geslaagd, maar de combinatie van Hazes en Froger is goud waard. Twee Amsterdamse stemmen, die elkaar aanvullen en niet aanvallen. Muziek, die je tot op het bot emotioneert. Schitterend. Het verdriet van Froger is niet gespeeld.

Natuurlijk is het geen ondergewaardeerd lied, want in de originele uitvoering staat het lied sinds 2009 hoog in de Top 2000. Die versie draai ik nauwelijks, want deze uitvoering is het zoveel beter en zoveel mooier.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

One comment

  1. Ik! Nog nooit meegeblaat en een buitengewoon matige drinker. Ik onderscheid de muziekconsument en de muziekliefhebber, waarbij de muziekconsument vrolijk meebralt met Hazes en de muziekliefhebber allesbehalve vrolijk wordt van kroegmuziek: http://www.metgitarenenzo.nl/2016/03/waarom-urgent-en-relevant-niet-deugen/. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat dat dat een schaal is waar veel grijstinten tussen zitten, maar ik zit bijna aan het uiteinde en ben dus zo’n alcoholarme niet-blater. En ik wens niet uitgemaakt te worden voor stiekeme drinker! 😉

    “Er is namelijk helemaal niets mis met dat genre en de muziek van André Hazes, ongeacht waar je inhaakt of meezingt.” Ongetwijfeld waar, zoals er ook niets mis is met Mongools keelzingen en de Jostiband. Maar ik hoef het niet mooi te vinden,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.