Social
  • RSS feed
  • Twitter
  • Facebook
 

Ondergewaardeerde Liedjes


Van Orly – Calling Out

Ergens januari 2004. Ik zat in de auto…..onderweg naar de volgende afspraak en waar ik normaliter een lekkere CD liet blèren, had ik even de radio aan staan en toen kwam die stem. Zwoel, hees zelfs en het leek bijna alsof de zangeres zich direct tot de luisteraar richtte. Heerlijke soul. Welke bekende zangeres heeft een nieuwe single uitgebracht waren mijn eerste gedachten? Tot mijn stomme verbazing bleek deze stem van Nederlandse bodem te zijn. Het lied was Calling Out; het werd geen hit…..natuurlijk geen hit, want dat is kennelijk alleen aan internationale sterren weggelegd, gesteund door de platenpluggers en DJ’s van de Nederlandse radiowereld.

Saskia van Oerle heeft haar roots in Oss en Boxtel, waar ze bij de kerkkoren van de Sint-Petruskerk en de Heilig Hartkerk zong: de zogeheten beatmissen, waar zij onder andere een Nederlandstalige en bovenal religieuze bewerking van Bob Dylan‘s Blowin’ In The Wind zong. Van 1987 tot 1992 zangeres in Tambourine, die een hit hadden met High Under The Moon. De band maakte twee albums en werd bekroond met een Edison en een Zilveren Harp. Na het uiteenvallen van de band vertrok ze voor anderhalf jaar naar Indonesië en Australië. Terug in Nederland was ze achtergrondzangeres (bij onder andere Rob de Nijs) en presenteerde ze een radioprogramma. Maar muzikaal bloed kruipt waar het niet kan gaan en rond de eeuwwisseling kwam het tot een ontmoeting met producer Pim Kilian.

Een vriend van me zei dat ik eens met hem moest praten. Iets dergelijks had ik al zo vaak gehoord. Maar ik ben toch naar een borrel gegaan in de studio waar hij werkte. Hoewel we toen alleen maar over muziek hebben gesproken, was er meteen een soort chemie tussen ons.

Van het één kwam het ander. In 2003 kwam haar soloplaat uit met nieuwe composities en één cover van Tony Joe White: Did Somebody Make a Fool Out of You. Voor de overige teksten putte Saskia uit haar liefdesleven. Het titelnummer, waarop de invloed Janis Joplin onmiskenbaar doorklinkt, was één van de eerste liedjes die ze opnam. De zang komt van een heel oud analoog recordertje, dat nog met cassettebandjes werkte. Alles is ingezongen in haar huiskamer achter een kamerscherm met een lap erover.

Van Orly maakt fantastische bijna intieme soulmuziek met bluesinvloeden. Het wordt tijd voor een opvolger.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

 
 

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.