Zeg het maar….wat is de leukste band van Nederland voor een feestje? Helemaal uit je dak. Nou?
Ik geef een hint; ze bestaan meer dan 20 jaar.
Nog steeds geen idee? De volgende dan: ze hebben op Pinkpop. Paaspop. Parkpop, Zwarte Cross en op Lowlands gestaan.
De vraagtekens blijven komen? Ze zijn in het bezit van de voormalige toerauto van BZN. Was ook gemakkelijk; even de ‘N’ afkrabben en vervangen door de ‘B’.
Echt niets? Ok, de laatste dan…. Koning Pintenman, en dan bedoel ik niet Alex.
Ik geef het op. Het juiste antwoord is Band Zonder Banaan, of zoals ze tegenwoordig heten BZB, want dat bekt lekkerder.

BZB startte – net als BZN overigens – als hardrockband, maar waar BZN op bubblegum overstapte en een megasucces werd koos BZB de Ierse folkrock als leidraad. Vergelijkbaar met Flogging Molly en The Pogues. Ze hebben wel iets minder platen verkocht, maar geen festival is compleet zonder de inbreng van bandleden Lightning Dickie, Bambino, Fastfood Fred en hun vier kompanen. Oorspronkelijk uit Volkel, Noord Brabant, dus ze weten daar wel hoe je uit je bol moet gaan. En dat trekken ze door in hun muziek. Algehele nationale bekendheid hoeft niet per se. We blijven doen waar we zelf in geloven, zo hoeven we ook niet veel concessies te doen.

Ze houden van een geintje, want waarom kies je anders een naam als Band Zonder Banaan? Bovendien druipt de humor uit het liedjes en albumnamen, zoals Sigarrendanz Auf Meinen Billen, De Baksteen Van De Samenleving, Eeuwig Duurt Het Langst, De Muur. De laatste titel is een knipoog naar Pink Floyd’s The Wall, maar in werkelijkheid verwijst het naar de snack-automatiek. Zeven albums, inmiddels. En dit jaar hebben ze een EP uitgebracht: Ankers. Zeven liedjes met onder andere Geheelonthouder met een bijzonder grappige clip à la Borat. Youtube het maar eens.

En natuurlijk mijn keuze: Vergeet Niet Om Te Drinken. Water bedoel ik dan, want wanneer ik weer eens ingespannen een blogje uit de PC klop staat de inhoud van het glas langzaam te verdampen. Niet dat ik vies ben van een trapistje of een goed glas wijn. Zeker weten van niet. Ook ik heb momenten gekend van zware beneveling en gaten in het geheugen de volgende dag. Maar dat is gelukkig jaren geleden; het herstellend vermogen van mijn lichaam en geest laten de wensen over. Er zijn er natuurlijk die het éné gat met het andere vullen, want zolang je maar doordrinkt heb je geen last van een kater. Hoogstens stink je afschuwelijk uit je straatje (aan twee kanten). Of een aangetaste lever die overwerk moet verrichten. Sommigen kunnen echter geen maat houden; anderen drinken om iets te vergeten. En dat is nou precies wat BZB bedoeld.

Dus, hop de beentjes los en wanneer de mannen in de buurt zijn, gaan met die banaan.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.