Wie kent niet de chaotische beelden van en de rellen bij het optreden van de Rolling Stones in het Scheveningse Kurhaus? In 1966 werd een tweede kans geregeld in Den Bosch met Wally Tax en kornuiten in het voorprogramma. Het undergroundblad Hitweek schreef dat The Outsiders beter waren dan de Stones en daarmee was hun naam gevestigd. De naam van de band is gekozen, omdat ze zichzelf geen gewone mannetjes vonden, die netjes in het rijtje renden. Ze liepen er meestal een stukje naast. .

Ze speelden een mix van garagerock, beat en blues, en de pas 19-jarige Tax schreef bittere teksten die eigenlijk niet bij zijn leeftijd paste. In 1967 werden twee albums uitgebracht, waarvan de tweede min of meer een verzameling van de hits was onder de titel Songbook. Een jaar later volgde hun derde elpee (C.Q.), waar ze weer een geheel andere – psychedelische – weg vervolgden. Het album werd slecht ontvangen, maar wordt tegenwoordig als een meesterwerk van psychedelische garage rock gezien en wellicht het beste album van een Nederlandse band ooit!

Het uitblijven van nieuwe hits en gerommel in de bezetting luidde het einde in van de originele Outsiders. Wally Tax had nog enkele solo-hits medio jaren zeventig, en componeerde voor andere artiesten. Zo had Lee Towers een grote hit met zijn It’s Raining In My Heart, en de ABBA-klonen Champagne scoorden drie Top 5 hits. Met zijn album Tax Free behaalde hij nog een Grammy in de Verenigde Staten.

Zijn vriendin en schrijfster Laurie Langenbach kreeg hem in 1978 van de harddrugs. Zij publiceerde regelmatig in Hitweek Aloha, en soms interviewde Tax ook voor dit blad. Zijn mooiste interview maakte hij met de keizer van het Amsterdamse levenslied, Johnny Jordaan: Ik bewonderde Johnny zeer. Door de manier waarop hij zong kon hij het laten regenen en de zon laten schijnen. Begin jaren tachtig wordt bij Langenbach baarmoederhalskanker geconstateerd, waaraan zij in 1984 overlijdt. Vanaf dat moment gaat het snel bergafwaarts met Tax; haar overlijden, een drugsverslaving en belastingproblemen doen hem aan lager wal raken.

Een succesvolle reünie-toer met The Outsiders in 1996 zorgt ervoor dat Tax weer in de schijnwerpers komt te staan. In 2005 overlijd hij echter plotseling; een man die – naar we nu kunnen stellen –  eigenlijk met zijn dertigste jaar helaas muzikaal opgebrand was. Zijn grote muzikale voorbeelden waren met name Jacques Brel en Tim Hardin. De laatste heeft hij ooit ontmoet en ze bleken zielsverwanten (en niet uitsluitend vanwege het drugsgebruik).

Op hun derde album staat Happyville. Als we de geruchten mogen geloven, was onder andere Kurt Cobain een fan van het werk van The Outsiders, dus wie zijn wij mindere goden om aan zijn oordeel te twijfelen?

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.