Twee jaar geleden zag ik de eerste aflevering van (Johan) Derksen On The Road….op naar Volendam. Niet om de bekende zangers of zangeressen te bezoeken, maar op bezoek bij het figuurlijke zwarte schaap van de goegemeente: Specs Hildebrand. Americana en geen palingsound. Sinds 1972 speelt hij zijn akkoorden in eerst Jen Rog, om daarna vanaf 1975 solo te gaan en inmiddels heeft hij 12 albums en een verzamelaar op zijn conto staan.

In 2011 zag zijn vooralsnog laatste album studioalbum het licht; de verzamelaar Well Kept Secrets daargelaten. Het album Outsider staat vol met (akoestische) pareltjes, schitterende ballads met af en toe ondersteuning van vriend Jan Akkerman en een aantal uptempo nummers gelardeerd met spitsvondige teksten als He sold God with his right hand, with his left he sold used cars. Zelfs niemand minder dan Flaco Jiménez speelt een riedel mee op Time Is A Man’s Best Friend. Maar het meest in het oor springende lied is Follyville. Vrij vertaald Nonsens of Dwaasheidstadje; Dollendam.

In een kort gesprek met Specs vertelde hij mij dat de albumtitel ‘Outsider’ bewust gekozen is. Niet zozeer vanuit zijn blik naar de lokale bevolking, maar vanuit het gevoel muzikaal nergens bij te horen. In de eerste plaats pretendeer ik geen typisch Volendamse muziek te maken, hoewel ik me ervan bewust ben dat ook ik er ook een scheut van heb meegekregen. Ik woon hier tenslotte al vanaf mijn 10de jaar.
Ten tweede kreeg ik  vroeger, reeds tijdens mijn samenwerking met Jip Golsteijn, te horen dat onze muziek ‘te country voor rock (pop) was’ en ‘te rock voor country’. Voor ‘Hilversum’ indertijd een prima smoes om mijn platen zelden of nooit te draaien. De country scene in Nederland was/is dermate conservatief dat de belangstelling vanuit die hoek ook miniem was. Uitzonderingen daargelaten.

Follyville ontstond tijdens en na het bekijken van twee afleveringen van de indertijd door de TROS uitgezonden Palingsoap. Ik was toen blij dat ik geen Tol, Veerman of Schilder heet en oorspronkelijk uit Amsterdam kom. Wat een oppervlakkige onzin! Tevens ergerde ik me aan die Calimero-houding van veel (bekende) Volendammers. Zo van: ‘Zo’n klein dorpje en dat toch….etc….’ Of: ‘En dat voor een gewone Volendammer’. Vooral voormannen en -vrouwen van lokale partijen hebben daar een handje van. Wist je dat men mensen van buiten hier ‘vreemde lui’ noemt?

We count our money, say our prayers
And keep the fences closed
Guarding our own spirit
That’s the way it goes

Ook speelde het typisch Roomse elastieken geweten een rol. Net als Limburgers en Brabanders gaan Volendammers soepel met voorschriften om. De definitieve beslissing om één en ander op papier en op muziek te zetten viel echter na een verkiezingsuitslag, waarbij de PVV hier veruit de grootste partij bleek. 

We all are devoted Catholics
Show up in church once a year
So damn the Jew and the Muslim
We don’t want them around here

We don’t care about highbrow culture
Politics is not our thing
But we dislike Reds & taxes
So we always vote right-wing

We hadden wel een klein dorpsrelletje verwacht na de uitzending van De Hokjesman. Michael Schaap belde me zelfs de dag na uitzending met de vraag of de ruiten er thuis nog in zaten. Wat bleek echter? Ik werd op straat diverse malen aangehouden en kreeg complimenten. Ik had nou eens ‘eindelijk precies verteld hoe het hier in elkaar stak’. Het kan verkeren…. Ik ga er maar vanuit dat de mensen over wie Follyville vooral ging, het nummer niet (goed) gehoord hebben.

Narrow-mindedness and self-conceit
In  everything we say and do
Always parading modesty
But we are the chosen few

Vlijmscherp fileert Specs Hildebrand de plaatselijke gewoonten, onhebbelijkheden en vooroordelen. Maar laten we eerlijk zijn; het lied is toepasbaar op veel meer gemeenten, politici en mensen. Follyville is overal.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.