Tessa Douwstra is een zeldzaam talent. En ze is nog amper ontdekt door het grote publiek. Een enorm ondergewaardeerd artieste als je het mij vraagt. Ze maakt onderdeel uit van de band Wooden Saints en ze is de drijvende kracht achter de band Orlando.

Waar ligt haar kracht? Ze schrijft mooie melodieën met soms een lekker dwars randje, en haar teksten steken uitstekend in elkaar. Haar stem is zuiver en kan flink van klank en karakter veranderen als ze dat wil. Maar haar echte kracht zit ‘m in iets anders: Je gelooft ieder woord dat ze zingt. Het is echt. Of het nou een mid tempo nummer is of een heel ingetogen liedje of een cover van The National (let vooral ook op de manier waarop het in één keer met slechts één microfoon is opgenomen!), het lied komt altijd aan. Wat een bijzondere kwaliteit!

Onder de naam Luwten komt er in het najaar nieuw werk van haar uit, waarvan we al een voorproefje konden zien toen ze afgelopen voorjaar optrad in het voorprogramma van Eefje de Visser. Wat een geweldige concerten waren dat, Tessa en Eefje voor de prijs van één, bijna te veel talent voor een avond! Ik ben dan ook maar gewoon een tweede keer gaan kijken naar deze combinatie. Maar goed, het album is nog niet uit, en hoewel er al wel een provisorisch filmpje op youtube te vinden is, is er nog te weinig materiaal onder de naam Luwten beschikbaar om jullie te laten horen hoe briljant Tessa is.

Daarom gaat deze lofzang over Orlando, de band waarin zij haar talent eerder al zo goed kwijt kon. De single Show Me Where The Bullets Go zou natuurlijk een logische keuze zijn. Dat is ook een uitstekend nummer en de clip straalt een lekker los gevoel uit. Maar ik kies voor een nog onbekender pareltje. Het nummer Leave a Key is een mooi voorbeeld van hoe weinig er nodig is voor een mooi liedje als het maar geloofwaardig en oprecht gebracht wordt. En wat een troostend lied is het ook! Want hoe doe je dat, troosten? Door te zeggen dat het zo erg niet is? Welnee, want dan neem je het verdriet van de ander niet serieus. Door te zeggen dat het wel goed komt? Dat is misschien een optie, maar kun je die belofte waar maken? Misschien toch ook niet zo’n goed idee. Maar wat dacht je van deze optie:

It’s okay, we don’t have to fix it now.

En dat gezongen door Tessa. Die zoals eerder besproken door haar stem laat doorklinken dat ze ieder woord meent. Zo wil ik wel getroost worden als het even niet meezit.

De versie op YouTube is mooi in alle eenvoud, maar wie de werkelijk prachtige studioversie (met rijke harmonieën door het toevoegen van koperblazers en meerstemmige zang) wil horen, zal even de hier onder opgenomen Zomer in de Lage Landen-Spotifylijst moeten starten.

Het album van Luwten komt uit in het najaar. Dat belooft veel oprechte schoonheid!

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.