Dat er in Nederland mooie muziek wordt gemaakt, bewijzen verschillende bijdragen aan deze zomerserie wel. Toch ben ik net als Freek al meer dan twintig jaar lang verbaasd over al het moois dat bij onze zuiderburen vandaan komt.

Night Is Long van Flying Horseman was eind vorig jaar zo’n album, dat een beetje tussen wal en schip raakte. Te laat voor de jaarlijsten van 2015 en te vroeg voor die van dit jaar. De intelligente, donkere, bezwerende muziek was zo rond de donkere dagen dan wel weer goed getimed.

Als je Bryan Ferry laat jammen met The Bad Seeds van Nick Cave krijg je vermoedelijk iets wat in de buurt komt van het geluid van het Antwerpse Flying Horseman. In werkelijkheid is niet Bryan Ferry het brein achter de band, maar Bert Dockx, die ook naam maakt met het meer jazz-georiënteerde Dans Dans. Ze hebben al vier albums uitgebracht, maar zoals de zanger tijdens het magistrale optreden op het Valkhof Festival in Nijmegen afgelopen zondag verzuchtte bij het inzetten van een ouder nummer: Jullie kennen ons toch niet, dus wat maakt het uit? Enorm ondergewaardeerd dus!

Money overrompelt niet alleen doordat er regelmatig achteloos van maatsoort wordt gewisseld, maar vooral dankzij de beklemmende sfeer.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.