In 2005 werkte ik als vrijwilliger bij het Centrum voor Moderne Kunst KunstEyssen te Alkmaar en op een zondagmiddag in september gaf Meindert Talma daar een optreden. De vrijdagochtend daarvoor had ik de gehuurde apparatuur in ontvangst genomen. Speakers, statieven, versterker, microfoon en meters kabel. Er werd een korte uitleg bij gegeven hoe een en ander op elkaar aangesloten diende te worden, maar erg goed lette ik niet op want er was vast iemand die het geluid kwam doen, en waarschijnlijk had Meindert zijn eigen crew wel mee.

Maar dat viel dus tegen op die zondagmiddag. Meindert kwam alleen met zijn koffer (misschien dat er een vriendin mee was, maar dat was het dan ook) en vroeg aan mij en de penningmeester wie het geluid deed. Met een stellig ‘Ronald heeft de apparatuur in ontvangst genomen’ werd ik die middag geluidstechnicus. Gelukkig was Meindert niet veeleisend en bleek het afstellen van één microfoon  niet het moeilijkste werk ter wereld. De piano was gestemd en die éné spot op het podium was snel gericht.

Het werd een typische KunstEyssen-middag. Tien betalende bezoekers plus een groepje middelbare dames van een schilderscursus met iets teveel rosé achter de kiezen. En die dames vertrokken toen Meindert het lied Blond Uit Een Flesje inzette, want dat kwam ineens toch wat te dichtbij. Voor het archief maakte ik nog een foto, maar vergat dat de camera in close-up modus stond. Zo’n middag.

Vijf dagen later speelde Meindert weer in Alkmaar, dit maal met begeleidingsband The Negroes in poppodium Atlantis. Uiteraard ben ik daar ook wezen kijken, en werd toch wel een beetje trots toen het geluid daar een stuk slechter was afgesteld dan die zondagmiddag in KunstEyssen.

En Meindert? Die speelde beide dagen onverstoorbaar door.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.