Er zijn geen twee landen ter wereld die een grens delen en meer van elkaar verschillen dan België en Nederland. Wie het ooit heeft gezegd en of het echt waar is, dat weet ik niet. Maar als het gaat om de alternatieve muziekscene, dan moet ik deze anonieme visionair gelijk geven.

Ik kan er met mijn Nederlandse hoofd niet bij hoeveel goede muziek er uit België komt. Terwijl in Nederland… Er waarschijnlijk ook een hoop mooie muziek wordt gemaakt, maar veelal alleen inspiratieloze copycats de radio halen. Toegegeven, ik zet het wat zwaar aan, maar luister eens een dagje naar StuBru en daarna een dag naar 3FM en je weet wat ik bedoel.

Mijn liefde voor Belgische bandjes ontluikte halverwege de jaren negentig met dEUS en – in iets mindere mate – Metal Molly. De zuiderburen hebben sindsdien mijn aandacht vast weten te houden met Soulwax, School is Cool, Sir Yes Sir, Triggerfinger, The Black Box Revelation, Flip Kowlier en vele, vele anderen.

Absynthe Minded is er ook zo eentje. Lijkt compleet nergens op, is bloedjemooi en geldt in België als slechts een middenmoter van de alternatieve muziekscene. Hun bekendste is Envoi, dus ga ik voor nummer 2: My Heroics, Part One.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.