Goed naar de foto kijken! Misschien springt de vonk van herkenning over. Ik heb het over degene met de baard. Goed, hij is inmiddels een ‘tikje’ ouder, maar na zijn vertrek in 1976 was het over met The First Edition en wist hij – in zijn tweede muzikale leven – maar liefst 19 nummer 1 hits te scoren én additioneel 15 Top 10 hits.

Nu hadden The First Edition ook hits, maar deze steken zeer schamel af bij het solosucces. De bekendsten zijn Something’s Burning, Reuben James, Ruby en Just Dropped In. Ruby werd in Nederland hun enige hit, terwijl het religieus getinte Take My Hand de tipparade net niet wist te ontstijgen.

Just Dropped In is een uitstekend voorbeeld van de korte psychedelische periode in de ‘jaren zestig’ en waarschuwt de luisteraar (natuurlijk niet geheel onterecht, maar wel belerend) voor de gevaren van LSD-gebruik.

I woke up this morning with the sundown shining in
I found my mind in a brown paper bag but then
I tripped on a cloud and fell-a eight miles high
I tore my mind on a jagged sky
I just dropped in to see what condition my condition was in

Het is overigens een cover van Teddy Hill & The Southern Soul. Wie kent hen niet, dus het is maar goed dat The First Edition het nogmaals opnamen als stevig rocknummer met vervorming van het gitaargeluid. Volkomen afwijkend van hun normale repertoire, dat een combinatie van country en folk was. Het werd hun grote doorbraak in 1967. Inmiddels hadden ze hun naam inmiddels aangepast naar Kenny Rogers & The First Edition. Ja…nu is het gemakkelijk, hè?

In 1969 hoorde Rogers de (soul)uitvoering van Just Dropped In door Bettye LaVette en vond deze dermate goed, dat hij zijn broer en platenproducer voorstelde haar te contracteren. Het leverde haar een serie hitjes op waaronder He Made A Woman Out Of Me en Do Your Duty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.