Songfestival 2016. Douwe Bob vertegenwoordigt ons land en zal 10 seconden stilte laten vallen. Een voorbode of een slimme truc om de aandacht te grijpen? Het bewijst helaas dat het allang niet meer om de muziek gaat, maar om de presentatie. De internationale pers heeft en zal uitgebreid aandacht geven aan Douwe Bob, mede door de foto van zijn blote toges.

Maar waar liggen de wortels van Douwe Bob?

Hij is de zoon van Simon Posthuma, die in de jaren zestig de helft van de Nederlandse kunst- en ontwerpgroep The Fool was, genoemd naar de tarotkaart. De andere helft was Marijke Koger. Ze werden in 1966 ontdekt door een fotograaf tijdens een verblijf in een commune op Ibiza. De foto’s van de kleding werden gepubliceerd in The Times en ze begonnen gezamenlijk een ontwerp-studio in London. En met groot succes! Zo waren ze onder andere verantwoordelijk voor de kleurrijke kleding van The Hollies op hun album Evolution, de kleding en hoesontwerp van The Move’s debuutalbum en de toneelkleding van Procol Harum en Cream, evenals diverse hoesontwerpen. Maar wellicht veel bekender is de kleding, ontwerpen en decoraties voor The Beatles in 1996 en 1967 en de muurschildering voor de musical Hair op Broadway.

Bovendien maakten ze twee (psychedelische folk) elpees; één als het The Fool-collectief en één als duo Seemon & Marijke. Het laatste album, Son Of America, werd geproduceerd door Graham Nash en bevatte gastbijdragen van Rita Coolidge, Joni Mitchell en Booker T. Jones. Dit album bevatte de single I Saw You, dat in 1971 een (inter)nationale hit werd.

Douwe Bob komt dus uit een artistiek nest met een hippie-achtergrond.

Kunnen we hem niet vragen zijn blote kont op het toneel te laten zien in plaats van 10 seconden stilte, of gedurende die 10 seconden? Douze points verzekerd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.