Na elke aanslag, ook die van dinsdag in Brussel, wordt Imagine van John Lennon weer van stal gehaald, met alle bijbehorende eenheidsclichés (…and the world will live as one). Wat het grootste deel van de kudde makke schapen echter niet weet, is dat de hypocriete Lennon zijn eerste vrouw mishandelde en belasting ontdook. Moeten we hem serieus nemen als hij zingt over vrede (nothing to kill or die for) en het oplossen van armoedeproblemen (imagine no possession)?

Tijd voor een nieuw vredesnummer dus, liefst een van een artiest of band die wél serieus genomen kan worden. Is This The World We Created…? van Queen dus. Voor zover bekend hebben Freddie Mercury en zijn mannen geen belasting ontdoken, vrouwen mishandeld of andere dingen gedaan die in strijd zijn met dit nummer.

Just look at all those hungry mouths we have to feed
Take a look at all the suffering we breed

De eerste twee regels vatten het eigenlijk al goed samen. Terwijl een klein groepje rijken steeds rijker wordt, wordt het voor de allerarmsten steeds moeilijker om te overleven. Ondertussen worden moslimlanden platgebombardeerd door het Westen, terwijl daar ook al een hoop geweld van IS is. Alleen haalt het het nieuws nauwelijks, wanneer het niet in Brussel of Parijs gebeurt.

En wanneer deze mensen dan vluchten voor het geweld – wat volkomen begrijpelijk is – krijgen ze met zeer treurig racisme te maken. Alsof met onbewuste vooroordelen om moeten gaan al niet erg genoeg is, krijgen alle moslims de schuld als drie IS-gekken voor tientallen onschuldige doden in Brussel zorgen. En opnieuw vliegen de eenheidsclichés weer om je oren. Maar wordt het niet eens tijd om elkaars verschillen te accepteren, in plaats van allemaal hetzelfde te willen zijn?

Queen bracht Is This The World We Created…? een aantal keren live ten gehore, passend genoeg ook tijdens Live Aid. Het komt van het album The Works uit 1984. Kennelijk had Freddie Mercury een vooruitziende blik, want dit nummer is ruim dertig jaar na dato nog steeds pijnlijk actueel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.