Wegens b.b.h.h. zag ik het bericht pas vandaag. Op 40-jarige leeftijd is Joey Feek te jong…veel te jong overleden aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Zij moest in 2014 een radicale hysterectomie ondergaan, gevolgd door onder andere chemotherapie en bestraling, maar in juli vorig jaar bleek de kanker teruggekeerd. Er volgde opnieuw een operatie, maar zonder succes. In november gaven de doktoren haar nog 6 maanden; ze is op 04 maart overleden. Haar man, Rory, blijft achter met hun 2-jarige dochter.

Joey was samen met hem een country & bluegrass duo. In 2008 brachten ze hun eerste CD uit; The Life of a Song met de marginale hit Cheater, Cheater. Echter, het waren de ballads die de aandacht trokken. Schitterende vertolkt door de heldere stem van Joey en met teksten, die in je hart kruipen. Loved The Hell en en met name To Say Goodbye werken op je emoties in en bewijzen dat country (of is het Americana?) hedendaagse ballads van ongekende klasse oplevert. Beiden gaan over het verlies van geliefden, en ik moet stiekem bekennen dat ik het zelden droog houd wanneer ik To Say Goodbye hoor.

In 2012 hadden ze hun grootste succes: When I’m Gone. Het lied beschrijft een afscheid en de pijn en eenzaamheid van de overlevende. Beiden konden niet vermoeden, dat dit lied anno 2016 hun afscheidslied ging worden. Deze compositie zou niet hebben misstaan in het vroegere Candlelight en beschrijft perfect de gevoelens en verdriet bij een begrafenis.

A bright sunrise will contradict the heavy fog that weighs you down
In spite of all the funeral songs, the birds will make their joyful sounds
You’ll wonder why the Earth still moves.

You’ll wonder how you’ll carry on.
But you’ll be okay on that first day when I’m gone

You’ll lie down in our big bed
Dread the dark and dread the dawn.
But you’ll be alright on that first night when I’m gone.

You will reach for me in vain, you’ll be whispering my name
As if sorrow were your friend and this world so alien

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.