In 1991 kwam Queen met het album Innuendo, de laatste Queen-plaat, die voor de dood van Freddie Mercury werd uitgebracht. Vooral titeltrack Innuendo en het hartverscheurende The Show Must Go On werden hits. Een ander pareltje op het album is Bijou.

Het is een atypisch nummer dat voornamelijk bestaat uit twee lange, emotionele gitaarsolo’s van Brian May, met daar tussenin slechts een kleine minuut aan vocalen van Mercury. Het tweetal had het idee om een omgekeerd nummer te maken, met instrumentale solo’s in plaats van vocalen, en zang op de plaats waar normaal gesproken een (gitaar)solo te verwachten is. Mercury schreef de tekst en componeerde samen met May de zeer emotionele gitaarsolo’s, die het gevoel van het nummer minstens net zo goed overbrengen als de tekst.

Een veel voorkomende misconceptie is dat het over één van de katten van Mercury gaat, wat wél het geval is bij Delilah, een ander nummer op Innuendo. Er zijn ook fans die denken dat het over Jim Hutton ging, de partner met wie Mercury samenwoonde tot zijn dood in 1991. Deze twee interpretaties kloppen allebei niet. Bijou gaat over Mercury’s relatie met zijn ex-vriendin Mary Austin, met wie hij na het einde van hun relatie altijd bevriend bleef. Austin erfde dan ook zijn huis en zijn katten. In Bijou verklaart Mercury de liefde aan Austin voor altijd, ook na de dood. Op het moment dat Queen aan Innuendo en voorganger The Miracle werkte, wist Mercury al dat hij aan aids zou gaan overlijden.

You and me
We are destined
You’ll agree
To spend the rest of our lives
With each other
The rest of our days
Like two lovers
Forever yeah, forever
My bijou

Bijou is nooit een hit geworden, omdat het nooit een single is geweest. Weinig mensen kennen het atypische nummer, ook omdat Mercury door zijn ziekte niet in staat was om nog live op te treden. Dat betekent echter niet dat Bijou nog nooit live ten gehore gebracht is. Tijdens de tour met Paul Rodgers in 2008 verschijnt Mercury op video in beeld, nadat Brian May live aan het publiek demonstreerde dat hij nog altijd de beste gitarist ter wereld is.

One comment

  1. Volledig verkeerd wat betreft ‘My Bijou’. Hij zegt dit expres in het Frans om het te laten klinken zoals ‘merde’. Een vloek. My Bijou gaat over zijn aids-virus. Hij bezingt letterlijk zijn virus waar hij van walgt. Hij zegt dat ze bestemd zijn voor elkaar om de rest van hun leven met elkaar door te gaan. En nu komt het belangrijkste: ‘like’ two lovers. Net zoals twee geliefden zijn hij en zijn aids virus gedoemd om verder te leven tot de dood. Dit is puur sarcasme. En inderdaad een omgekeerd nummer zoals je zegt. Gitaarsolo als zang en zang als gitaarsolo. Omdat het niet over liefde gaat, maar over de dood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.