Twee jaar na het geweldige succes van het album Nevermind in 1991, waar megahit Smells Like Teen Spirit opstaat, kwam het laatste Nirvana-album In Utero uit. Deze plaat heeft echter nooit de populariteit en bekendheid van zijn voorganger kunnen evenaren. Maar zijn de nummers op dat album echt minder? Populariteit is natuurlijk iets anders dan kwaliteit.

Eén van de pareltjes van In Utero is Heart-Shaped Box, de eerste single van het album. Het is op het eerste oog een typisch Nirvana-nummer met zachte, rustige coupletten en een snoeihard refrein. In dat opzicht is de vergelijking met Nevermind-nummers als Lithium en In Bloom al snel gemaakt.

Een interpretatie van de tekst is nauwelijks te geven. Kinderen met kanker, iets dat letterlijk slaat op de regel ‘I wish I could eat your cancer when you turn black’? Courtney Love, de weduwe van zanger Kurt Cobain, twitterde in 2012 dat het over haar vagina ging. Deze tweets werden echter al snel verwijderd. Een andere mogelijkheid is dat het over zijn relatie met Love ging. Deze was moeizaam, maar toch hield hij intens van haar. En zo zijn er wel meer mogelijke interpretaties. Wat Cobain daadwerkelijk bedoelde, zullen we echter nooit te weten komen. Misschien is het wel beter zo, het nummer zou een hoop magie verliezen als die vrijheid van interpretatie weg zou vallen.

Heart-Shaped Box zal voor fans toch vooral symbool staan voor het einde van Nirvana. Het was namelijk het laatste nummer van een door technische problemen verstoord concert in München op 1 maart 1994. Cobain kampte met bronchitis, de dokter raadde hem af om op te treden. Hij sloeg dit advies echter in de wind en maakte het concert op wilskracht af. Achteraf bleek dit het laatste optreden van de legendarische grungeband te zijn. Een maand later was Kurt Cobain overleden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.