Er zijn zangers en zangeressen, die decennia het noodlot getart hebben en ondanks alle uitspattingen nog steeds onder de levenden zijn. Voorbeelden? Keith Richards, Natalie Cole, Ozzy Osbourne en Courtney Love. Scott Weiland hoorde tot gisteren ook in dit illustere rijtje thuis, maar hij kreeg bezoek van de man met de zeis. De nieuwsberichten stellen dat hij (op zijn 48ste) in zijn slaap in de toerbus overleden is, maar zijn bovenmatige alcohol en cocaïnegebruik zullen een rol gespeeld hebben.

Op curieuze wijze werd in 1986 de Stone Temple Pilots opgericht. Tijdens een Black Flag concert ontmoetten zij elkaar en kwamen er achter dat ze met hetzelfde meisje een verhouding hadden. Het ontrouwe schepsel ging er uit, maar het schiep een band voor het leven. Pas in 1992 kwam de doorbraak met hun eerste album Core en de single Plush.

In 1995 werd Weiland veroordeeld voor het kopen van crack cocaïne, maar het gebruik minderde niet. Hij trok voor 2 maanden in een hotel met een kamer naast Courtney Love, waar beiden zich uitleefden in continu drugsgebruik. In 2002 was na de zoveelste ruzie het einde voor STP en Weiland startte de groep Velvet Revolver met drie ex-leden van Guns ’n Roses. Het debuutalbum Contraband was goed voor goud met een stevige hit: Slither. 2008 was het jaar van de breuk met Velvet Revolver en de reünie van STP. Helaas wilde de flamboyante en chaotische Weiland in 2012 – ondanks de successen van STP – alweer permanent Velvet Revolver nieuw leven in blazen, waardoor de overige STP-bandleden Weiland uit de band trapten. Vanaf 2008 tot zijn dood heeft hij ook nog in Art of Anarchy en The Wildabouts gezongen en enkele solo albums gemaakt.

Indien er een rock & roll-hemel is kan hij plaatsnemen naast de andere te vroeg overleden coryfeeën als Hendrix, Winehouse, Morrison en Joplin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.