We spreken van het begin van de jaren ’90. Met name in Nederland en België ontstaan wat meerdere hardere stylen in het housesegment. De turn up the bass verzamelaars krijgen hun eerste spin-off ‘houseparty’ die deze stijlen naar het grotere publiek brachten. Langzaam ging alle scholieren deze cd’s en mc’s kopen. In België waren de serious-beats verzamelaars niet aan te slepen en gingen als zoete broodjes over de toonbank.

Join me in my dream, my trip to fantasy
I’m floating on the waves, all is quiet and peaceful
As I open my eyes, I see a moonbow
Its colours moving, changing and rotating like a kaleidoscope
I’m not afraid

Ik weet nog goed waar ik was toen ik dit juweeltje voor het eerst hoorde. Op zomervakantie met mijn toenmalige maatjes Philip, Jan, Edward en Eduard in Renesse. Eigenlijk was ik deze enige die van housemuziek hield, en openstond voor deze ontwikkelingen in de housescene. Zij waren meer van U2, Tragically Hip, Pearl Jam en gelijksoortige muziek. Ook te gek hoor, maar daar kon ik mijn ei niet helemaal in kwijt. Toch gingen we ’s avonds alle discotheken af, en voor mij was de tofste discotheek Trinity. Daar gingen een paar honderd man avond na avond uit hun dak op de houseklanken. Zo wipten we daar ook wel eens binnen, als was het nooit avonden lang. Maar voor het groepsbelang ging ik dan ook altijd weer met ze mee.

Ik weet nog goed, op een avond had ik een pilletje gescoord bij één van de vele Duitsers in Renesse en in Trinity ingenomen, en enkele tientallen minuten later werden deze 2 tracks voorgeschoteld door de dienstdoende DJ. Phantasia’s violet skies en Innerlight.

2 tracks van de hand van Oliver Adams en Praga Kahn, met vocalen van Jade4U. Later vond ik uit dat zij voor vele belgische oldschool tracks verantwoordelijk waren, zoals van Channel X, The rave alarm van Praga Kahn, en God or Abraham van MNO.

Maar terug naar de dancevloer van Trinity in Renesse. Door de combinatie van de teksten op deze track en de duistere klanken van de heren Adams en Kahn, en de werking van de XTC ben ik de mooiste xtc trip ooit beland. Vol met kleur, vol met fantastische emoties, gecombineerd met het gevoel dat lichtvoetigheid.

I’m floating on the waves
I’m lifted up high in the sky
I’m shut off from the world
And enter into the moonbow

Werkelijk nog steeds goddelijk, en ik schiet telkens nog steeds vol met fantastische gevoelens als ik dit thuis weer in de cd-player steek.

We will leave the moon and the sun behind us
And the North Star will be our guide
We can’t get lost on this trip
We will pass Jupiter and Mars on our way to destiny
It’s easy

Poëtische teksten op twee schitterende opgedekte bedden van spannende elektronische klanken. 2 tracks in het verlengde van elkaar, die gelukzalige gevoelens bij me ontlokken. Zelfs nu ik dit typ, straal ik van genot.

Probeer het maar en dompel je onder in Phantasia:
Inner light:

Violet skies:

2 comments

 1. Hey Ton,

  Wat een leuk stukje en wat een goeie site is dit. 25 jaar later lees ik over je fantastische herinneringen toen je in 1991 in Renesse op vakantie was. Het was het eerste jaar dat ik eindelijk “only house music” mocht draaien na 4 jaar smeken en bouwen in Discotheque Trinity Renesse. Deze tracks behoorden ook tot mijn eigen favorieten en wel precies om de redenen die jij hierboven beschrijft. De kleuren, het mystieke, het mysterieuze, het psychedelische. I am one with the Universe! Dankbaar dat je deze tracks bij mij het eerst beleeft heb.

  Share The Love!

  Cheers,
  DJ Marko (Dj van dienst 🙂

  P.S. Ik heb je post gedeeld op de Trinity Renesse 1983-1999 Feesboek pagina.
  https://www.facebook.com/discothequetrinity

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.