Waar zijn ze nu?
Waar zijn ze gebleven
De vrienden voor het leven
Ze geven één voor één niet thuis vannacht.

Nadat mijn huwelijk in scherven was gevallen als een oud overbodig servies vlak voor een verhuizing, heb ik mijn spullen kunnen redden uit de grijpgrage handen van mijn echtgenote en haar familie. Terug naar het Westen. Financieel was de situatie weinig rooskleurig; schulden en geen spaargeld. Geen woning. Weliswaar werk, maar op commissiebasis en helaas geen directe inkomsten in zicht. Op zoek naar een vaste baan in de Randstad.

Alle vrienden en kennissen hadden begrip voor de situatie, maar ik was de figuurlijke hete aardappel die je niet lang in je handen wilt hebben. Tijdens de vele telefoon-gesprekken hoorde ik als het ware Hit The Road Jack van de Stampeders op de achtergrond; “sorry maat, maar het komt even ongelegen” gevolgd door een arsenaal aan excuses en redenen, die als een spraakdiarree over me uitgestort werden. Enkelen wilden mij als een zwerver in een opvanghuis nog wel één overnachting bieden, maar – op mijn kantoor aangekomen – verspilde ik meer tijd aan het zoeken van een nieuw overnachtingsadres dan aan mijn werk. De vicieuze cirkel in werking. Het einde van de mogelijkheden kwam rap in zicht. In nood leer je de ware vrienden kennen.

Waar zijn ze nu?
Waar zijn ze gebleven
De vrienden voor het leven
Ze geven één voor één niet thuis vannacht.

Iedereen komt een keer op die kruising waar je genoodzaakt wordt de enorme vrienden en kennissenkring te evalueren om uiteindelijk te concluderen dat échte vrienden op één hand te tellen zijn, en nog vaker beperkt zijn tot slechts twee. De rest zijn bekenden, die op feestjes je drank buit maken en zaken lenen om deze zelden te retourneren. Of erger, zij die zich afkeren, liegen en natrappen, waardoor anderen alles eerst met Argusogen bekijken.

Er is geen lied dat zo goed bij dit gevoel past dan Niemand Thuis van Tröckener Kecks. De muziek voelt als een nachtwandeling door een verlaten stad; een reflectie van een leven dat tot stilstand is gekomen. Het sluit naadloos aan bij het depressieve gevoel van eenzaamheid en wanhoop, en de tekst versterkt dit beeld.

In vrijwel alle teksten van de Kecks spelen de grote vragen des levens een rol; meestal in fatale combinaties. Het ietwat nasale geluid van Rick de Leeuw maakt het plaatje af. Zijn stem lijkt de persoonlijke ervaringen te vertalen.

De wind jaagt wat huisvuil langs de gevels van de stad
een roemloos einde van een reis
Wie een huis heeft gaat naar huis

In mijn geval kreeg ik hulp uit een onverwachte hoek. Een speler uit mijn vroegere voetbalelftal sprak me aan en zei dat ik voor zo lang als het duurde bij hem en zijn zwangere vriendin moest intrekken. Vele weken heb ik op de bank gebivakkeerd, totdat ik een vaste baan, een vast inkomen en een woning had. In nood leer je de ware vrienden kennen.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.