Hollandse hits: ik heb er weinig mee. Sterker nog, als je mij binnen 5 seconden sikkeneurig wilt hebben, dan moet je André Hazes voor me draaien. Chagrijn gegarandeerd. Ook Borsato, De Nijs en Joling (hoe is het mogelijk dat iemand die met droge ogen een plek op dit blog heeft gegeven!) ruil ik met liefde in voor een wortelkanaalbehandeling. En sorry muzieksnobs: ook Spinvis trek ik niet. Als Nederlandstalige artiest moet je dus wel van hele goeden huize komen om op mijn Spotifylijstje te mogen staan.

Gelukkig is daar Eefje de Visser. Deze singer-songwriter maakt intelligente muziek waar je keer op keer naar wilt luisteren. Tekst en melodie weeft ze vernuftig in elkaar; soms kabbelt het, soms wringt het, maar saai is het nooit. Laat je niet misleiden door de misschien wat dromerige sfeer die sommige van haar liedjes oproepen: live zet ze die nummers veel krachtiger neer. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de uitstekende band die ze daarvoor meeneemt.

Eefjes oeuvre herbergt heel veel parels, maar alleen al om Hartslag moet ze opgenomen worden op Ondergewaardeerde Liedjes. Het is Eefjes debuutsingle en staat op het album ‘De Koek‘ uit 2011 (in 2013 opgevolgd door het net zo genietbare ‘Het is‘). Hartslag is een up-tempo nummer met een onweerstaanbaar ritme. En dan die spraakwaterval van een tekst:

Ik voel mijn hartslag met jou tegen me aan
‘t is niet te weerstaan, je neemt mijn jas aan
en schenkt mijn glas in en houdt mijn hand vast
en ondertussen
voel je als wa-a-arme kussen
ik hou mijn ogen dicht en mijn adem in
en dan bedenk ik me
dan bedenk ik me

dat ik al veel te lang wakker lig
buiten is het al lang licht
ik schraap alle moed bij elkaar
maar blijf daar
al veel te lang wakker lig
buiten is het al lang licht
ik slaap alle moed bij elkaar
maar blijf daar

Als je eenmaal gaat luisteren, dan ben je verkocht.

O ja: de mensen die Eefje de Visser durven te betitelen als ‘de vrouwelijke Spinvis’ moeten onmiddellijk hun mond gaan spoelen.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

One comment

  1. Sorry, ik hoor wel degelijk een verwantschap met Spinvis. Helaas ben ik van geen van beide een fan. Dit is geen onaardig nummer, maar sorry hoor, ik ken heel wat leukere dingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.