Alsof Je Bij Me Bent is in de ‘jaren negentig’ gecomponeerd door John Ewbank; min of meer de huiscomponist van Marco Borsato. Herkenbaar, maar daarom niet minder mooi. Veel minder mensen weten dat dit lied door musicalster Nurlaila Karim op het Nationaal Songfestival in 1998 gezongen is. Het nummer werd redelijk, maar vrij emotieloos gezongen en liet geen grote indruk achter. Ze werd 2de en moest ruim de eer laten aan Edsilia Rombley met Hemel en Aarde.

Intimi weten dat ik niets heb met het songfestival; sinds het nieuwe millennium gaat het nauwelijks meer over muziek, maar over de show. Je hoort mij niet beweren dat vroeger alles beter was, maar laten we terug gaan naar de begeleidende orkesten in plaats van de overgeproduceerde muziekbanden. Het lied en de stem dient centraal te staan en niet de hersenspinsels van een choreograaf of een technicus. Absolute dieptepunten waren volgens de krantenberichten een ‘zingende kip’ en een bejaardenkoor. Maar ja, in de huidige tijd moet alles een feestje zijn en dus doen we net of het show songfestival het jaarlijkse culturele hoogtepunt is.

Terug naar de plaat en het verhaal…In 2007 nam onze nationale Topper Gerard Joling het lied op, maar het sneeuwde een beetje onder in het geweld van de drie enorme hits van het album Maak Me Gek. Maar heel eerlijk is Alsof Je Bij Me Bent het mooiste nummer en het kwam geheel terecht ook op zijn verzamelaar ‘Goud (25 jaar)’ te staan. Gerard heeft een soepele stem en hij weet ook live zonder problemen de juiste toon te vinden. Ik heb het hier even niet over zijn spontane en soms vileine humor, gulle lach of hoge aaibaarheidsfactor, maar de combinatie van zijn stem en zijn persoonlijkheid maken hem een terechte divo. Tegelijkertijd is hij toch bereikbaar en kan je gemakkelijk voorstellen dat hij de aardige buurman is met wie je (in een overmoedige bui) een fles jenever aanvalt om de volgende dag tot de conclusie te komen dat je ouder wordt. Grijnzende blik achter een zonnebril over de schutting. ‘Hé pik, vanavond nog een keer?’ Hard lachend loopt hij weg om telefonisch z’n maatje Gordon even een verbale sneer te geven. Op naar de volgende klus; even K3 scheren of de analisten bij Voetbal Inside op hun nummer zetten. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

Hij is – vanwege zijn enorme succes in Azië – de bestverkopende internationale Nederlandse artiest. Toch vindt hij ook tijd voor goede doelen. Tijdens een optreden voor het KWF (Sta op tegen kanker) zong hij – zonder opsmuk van glitter en praal – heel ingetogen dit lied. De emotie spatte er van af en aan het einde wordt zijn stem breekbaar. De oogopslag verraad zijn persoonlijke pijn over het verlies van zijn vader en heel even krijg je de indruk dat hij moeite moet doen om niet in huilen uit te barsten. En net dan gaan de podiumlichten uit.

Alsof je bij me bent
Alsof je nooit ben weggeweest
Leef ik nog steeds met jou
Alsof je hier nog staat
En ik nooit anders heb gekend
Alsof je bij me bent

Uit persoonlijke ervaring herken ik de intimiteit en de emotie in het lied. Nooit meer die aai over je bol. Nooit meer die geruststellende hand op je schouder. En toch….soms lijkt een onzichtbare hand een duwtje in de goede richting te geven. Dan lijkt het net alsof je bij me bent.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.