Jm. 20 jr. z.s.k.m.
lief eenv. meisje omg. A’dam
godsd. onbel. kind geen bezw.
Ik hou van tennis, zwemmen en ik kom snel kl.

Niet de mooiste, maar wel de meest bijzondere openingsregels van een Nederlandstalig lied; het culthitje ‘Contactrock’ uit 1980 van Toontje Lager. Een wat ondergesneeuwd pareltje uit de aanloop naar de Nederlandse golf. Eind jaren ’70 opgericht, was Toontje Lager nog een lekker vuig Gelders bandje met een goede livereputatie. Zanger was podiumdier Bert Vermaas. Na zijn vertrek vervangen door ideale schoonzoon Erik Mesie met wie, eerlijk gezegd, toch wel de truttig- en braafheid in de band sloop.

Nee, dan Contactrock, een up-tempo rock & roll-nummer, waarvan er weliswaar talloze van in een dozijn gaan, maar juist door de puntige tekst eruit springt. Het verhaal als en over een contactadvertentie. Een fenomeen waar de zaterdagbijlagen van de dagbladen vroeger mee vol stonden (u weet wel, wilde hamster i.b.v. kleuren-tv zoekt ongeremde poes met krultang om samen te genieten van de zonsondergang), maar nu volledig achterhaald door de datingsites op internet. Dat alles met een refrein dat je na één keer horen volmondig meezingt en de rest van de dag door je hoofd raast:

Stuur een brief
Stuur een foto en een brief
Onder nummer 468
Stuur een foto en een brief

Contactrock, toen Toontje Lager nog durf had (en ikzelf ook wat opstandiger door het leven ging…)

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Koot & Bie – Dat Is De Blues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.