Er zijn een paar muzikanten waar ik acuut stil van wordt en even rustig voor ga zitten. Robert Long’s stem en zijn teksten hebben die kwaliteit. Hij wisselt serieuze onderwerpen af met liedjes volgepropt met taalgrappen of heerlijk vulgaire banaliteiten. In het theater had hij in wijlen Leen Jongewaard een perfecte medestander, want beiden schopten regelmatig en hard tegen de heilige huisjes.

Long (vanwege zijn lengte) is een vreselijk onderschatte kleinkunstenaar en entertainer. Het is jammer dat je zijn liedjes nog zo weinig op de radio hoort of zijn shows op TV ziet in plaats van banale ‘reality-shows’ en de eindeloze herhalingen van herhalingen van herhalingen.

Hij begon als zanger in de reli-groep (Unit) Gloria, die twee grote hits had met Our Father en The Last Seven Days. Na zijn vertrek in 1971 kwam hij – na 2 Engelstalige hit(je)s – met de klassieker Vroeger Of Later (’74). Ik heb mij altijd afgevraagd wat er in die tussenliggende periode gebeurt moet zijn om van een religieus mens ineens te veranderen in een persoon die fel gekant was tegen alles wat met ‘geloof’ te maken had, getuige zijn Het Leven Was Lijden en Jezus Redt. Op latere albums  kwamen daar Homo Sapiens en Perebloesem nog bij, maar ook in zijn shows schuwde hij geen confrontatie. Het enige wat hij er over kwijt wilde was dat hij vond dat juist de kerken de emancipatie van homoseksuelen in de weg stonden, en mede verantwoordelijk waren voor de homohaat.

Vrijwel al zijn albums verkochten goed en zijn vol van scherts, satire, liedjes en ander snoepgoed. Ik zou geen top 5 van mijn persoonlijke favorieten kunnen geven, omdat er simpelweg te veel mooie liedjes zijn. Ondergewaardeerd zijn de meesten, maar als ik dan toch gedwongen wordt er een paar uit te lichten dan zouden dat Liedje Voor Als Ik Er Niet Meer Ben, Dankbaar, Beschaafde Tango, Waarom Huil Je Nou en Na De Dood.

Jan Gerrit Bob Arend Leverman is begraven in mijn geboortestad Den Haag en bij zijn graf staat een beeldje met de door hem bedachte tekst: Iemand, in elk geval één, heeft er van hem gehouden

Sorry, Robert. Je doet jezelf te kort.

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

7 comments

  1. Jammer dat Liedje voor als ik er niet meer ben, niet te horen is op Spotify.Ton

  2. Waarom staan de liedjes van Robert Long niet op spotify??? Zou ze zo graag daar willen horen.

    1. Dat zal denk ik te maken hebben met de erven van Robert Long en dat is o.a. zijn man Kristof Rutsaerts. Aan hem zullen rechten moeten worden betaald en Spotify wil dat waarschijnlijk niet of te veel vinden

  3. Wel jammer, ik kan nu alleen nog luisteren van de CD, mijn volgende auto heeft geen CD speler meer.

    Houdt dus in dat Robert Long niet meer op een normale hedendaagse manier is te beluisteren. Dat is heel jammer van al die mooie liedjes!

    1. Kijk op youtube, daar staat tegenwoordig echt heel veel. Kan je hem nog zien zingen ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.